Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem oroszellenesek és nem is európapártiak” a fehérorosz tüntetések – Angela Merkellel találkozott Tyihanovszkaja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Októberben is folytatódnak a fehéroroszországi békés tüntetések, eközben a politikai foglyok száma folyamatosan nő. Szvetlana Tyihanovszakaja, az ellenzék külföldre menekült vezetője Angela Merkel német kancellárral találkozott, több ország pedig visszahívja diplomatáit a minszki nagykövetségekről. 

Kedden Angela Merkel német kancellárral találkozott Németországban Szvetlana Tyihanovszkaja.

A fehérorosz ellenzék vezető politikusa a Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy a találkozón hangsúlyozta, a belorusz tüntetések nem egy Oroszország elleni harc része és nem is európapárti demonstrációk, hanem a belorusz demokratikus válság következményei.

Tyihanovszakaja szerint most az új választások kivívása a legfontosabb, amelyet minél hamarabb meg kell tartani, mert az emberek 26 éve élnek elnyomásban, ezt pedig már nem tudják sokáig elviselni.

A belorusz politikus hozzátette, hogy a fehérorosz embereknek szüksége lenne arra, hogy a kormánytól független média és civil szervezetek támogatást kapjanak, különösen a válság közepette.

A német kormányszóvivő, Steffen Seibert a Twitteren posztolt fotókat Tyihanovszkaja és Merkel találkozójáról:

Ami  a hivatalos német-belorusz kapcsolatokat illeti, Berlin ma visszahívta minszki nagykövetét, Manfred Huterert.

Teljesíthetetlen kérés

Szintén keddi fejlemény a fehéroroszországi eseményekkel kapcsolatban, hogy a minszki ügyészség nem volt hajlandó beszámolni az elmúlt hetekben őrizetbe vett a tüntetőket ért  kínzásokról, noha emberi jogi szervezetek szeptember végén kérelmet nyújtottak be az ügyészség felé, hogy kiderüljön, mi folyik a belorusz börtönökben. A helyettes ügyész válasza szerint „jelen körülmények között nem teljesíthetik” a jogvédők kérését, mert a vonakozó információk „csak korlátozottan hozhatók nyilvánosságra”.

Fogynak a diplomaták

Nemcsak a német nagykövetség fogyatkozott meg Minszkben a napokban: Zbigniew Rau lengyel Linas Linkevicius litván külöügyminiszterek hétfőn és kedden ugyancsak bejelentették, hogy visszahívják a Belaruszban akkreditált diplomatáik egy részét, beleértve a nagyköveteket is. A lengyel külügyminisztérium vezetője elmondta, hogy „a prioritás továbbra is a beloruszok és az ország demokratizálására irányuló törekvéseik támogatása”.

Linas Linkevicius elmondta, hogy a döntést lengyel kollégáikkal közösen hozták meg.

A diplomaták visszahívásának előzménye, hogy október 2-án a belorusz külügyminisztérium azt követelte, hogy Lengyelország és Litvánia csökkentsék a Belaruszban dolgozó diplomatáik számát. Ekkor Fehéroroszország lengyelországi és litvániai nagyköveteit ugyancsak visszahívtak Minszkbe.

Igazat mondott a választásról

Kedden egy lett újság, a DELFI információira hivatkozva a TUT.by arról írt, azért menesztették szeptemberben posztjáról Vaszilij Markovics rigai belorusz nagykövetet, mert egy lettországi  fehérororsz közösségi eseményen Szvetlana Tyihanovszkaja győzelmét jelentette be az augusztusi választás után Alekszandr Lukasenkáé helyett.

A belarusz elnökválasztás során a lettországi fehéroroszok négy lett városban szavazhattak: a rigai nagykövetségen, a daugavpilsi konzulátuson, valamint Liepajban és Ventspilsben voltak szavazókörök. A hivatalos belorusz nagykövetségi adataok szerint a rigai lakosok többsége Tyihanovszkaja, Daugavpil lakói pedig Lukashenka mellett szavaztak. Az összes lettországi levélszavatot figyelembe véve pedig azonba Tyihanovszkaja jelentőset nyert: 59% voksolt mellette és csak 34% Lukasenka mellett. Rigában független megfigyelők is ellenőrizték a választásokat.

(TUT.by)