Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult a fáklyás staféta az SZFE elől az ország egyetemei felé

Rövid éneklés után elindultak ma délután 3-kor a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete elől azok a fáklyás futók, akik váltásban holnap délután 4 óráig öt magyar egyetemi városba viszik majd el az SZFE elől az egyetemi autonómiáért folytatott küzdelem lángját.

Az egyetemnek immár két épületét is elfoglalva tartó diákok képviselői közölték, a stafétaváltón összesen a hat intézmény 150 futója vesz részt, 1100 kilométer megtétele után pedig a tervek szerint egyszerre érkeznek majd meg Pécs, Kaposvár, Debrecen, Szeged és Eger főtereire, miközben a fővárosiakat az SZFE a Szabadság térre hívta a staféta beérkezésének időpontjára, zenés tüntetésre.

A szervezők korábban elmondták, minderre azért volt szükség, mert a közalapítványi kuratóriumok létrehozása önmagában minden magyar egyetem és főiskola számára súlyos fenyegetés, amely megkérdőjelezi az egyetemi polgárság hagyományos, demokratikus jogát arra, hogy ügyei intézésébe beleszólhasson. A kuratóriumok ezzel szemben különböző magyar kormányhű tényezők és nagytőkések bevonásával határozhatnának az intézmények jövőjéről, a diákok, tanárok és dolgozók bevonása nélkül.

Az egyetem dolgozóinak sztrájkbizottságának képviselője bejelentette, a 8-ból 6 követelésükre eddig a sztrájkolók nem kaptak választ, mivel pedig a 15%-os béremelési ajánlatot nem a kuratórium, hanem a minisztérium tette, azt nem tudják elfogadni. Október 1. óta a dolgozók, tanárok 75%-a sztrájkolt, a kuratóriumot további tárgyalásra hívták fel, a sztrájkbizottság pedig hétfőtől a munkabeszüntetést is folytatja majd.

A diákok sem az egyetemfoglalást, sem szeptember 1-én megfogalmazott követeléseiket nem adják fel, sőt, csütörtökön az intézmény másik, Szentkirályi utcai oktatási egységét is elfoglalták. Azután döntöttek így, hogy megtudták, Vidnyánszky az egyetemi polgárok megkérdezése nélkül, egyoldalúan kinevezett két új „rektorhelyettest” az SZFE-hez, Novák Emil filmrendező általános rektorhelyettesi, valamint Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettesi kinevezését viszont a diákok és oktatók nem tudják elfogadni.