Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

KSH: újra 4,5 millió felett volt a foglalkoztatottak száma augusztusban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén augusztusban 4,5 millió fő felett volt foglalkoztatottak száma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb gyorstájékoztatójából. Ez az előző hónapi eredményekhez képest 54 ezer fős növekedést jelent, ám a tavaly augusztusi adatokhoz viszonyítva mégis alacsonyabb a szám.

A Hivatal szerint a 2020. június – augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 477 ezer fő volt, a 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája pedig 69,9 százalék.

Elmondható, hogy mindkét nem esetében csökkenés történt az előző év azonos időszakához képest, ám az egyébként is magasabb foglalkoztatási szinttel rendelkező férfiak körében a változás kisebb mértékű volt. A 15-64 éves férfiak esetében 20 ezerrel kevesebben, ugyanezen korosztályban a nők közül pedig 37 ezerrel kevesebben dolgoztak a tavaly nyárhoz képest.

A fiatalabb munkavállalók (15-24 évesek) csoportjában a foglalkozatottság viszonylag drasztikus mértékben, 27,8%-s foglalkoztatottsági rátával, 227 ezer főre csökkent le.

Az ügynevezett „legjobb munkavállalási korú népesség” körében (25 és 54 év közöttiek) a foglalkoztatottsági rátája 82,9 százalék volt, amely a lakosságra lebontva 3 millió 398 ezer főt jelent. Ez már 52 ezer fős csökkenést foglal magába. Meglepő, viszont a KSH szerint (akik demográfiai okokra hivatkoznak) a legidősebb korosztályban, az 55 és 64 év közöttiek körében viszont emelkedett a foglalkoztatási ráta, 3,2 százalékponttal, létszámuk jelenleg 711 ezer fő.

A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 75,2% volt. Az Európai Unió 2020-ra 75%-os célértéket tűzött ki, amit Magyarország – a koronavírus-járvány miatti visszaesést követően –ismét elért. Jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 83,3, a nőknél 67,2%.

Idén június és augusztus között a 2019-es nyári időszakhoz viszonyítva a foglalkoztatottak száma nem az elsődleges, hazai munkapiacon dolgozók körében csökkent – hanem a magukat közfoglalkoztatottnak vallók, illetve a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai lettek kevesebben, egyaránt 18 ezer fővel.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás