Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lajos Tamás kuratóriumi tag szerint csak pár randalírozó diák csinálja a blokádot az SZFE-n

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt Lajos Tamás operatőr, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának tagja. Lajos elmondta, a hallgatók több mint 90 százaléka aktiválta félévét, az oktatók nagy része pedig továbbra is szeretne tanítani, így megjegyezte: nem érti, hogy „most sztrájkolni akarunk vagy tanulni és tanítani”.

Az SZFE dolgozóinak sztrájktárgyalásaival kapcsolatban kapcsolatban Lajos hangsúlyozta, a követelések egy része politikai szinezetű, és a kuratóriumnak, illetve a kormánynak szól, másrészt pedig

sztrájkolni a munkáltató ellen lehet, de a kuratórium nem munkáltatója az egyetemi tanároknak, így ellenük igazából nem is tudnak sztrájkolni.

Hozzátette, a munkabeszüntetés még így is jobban hangzik, miután az oktatók és a diákok jelentős része a több mint 10 pozitív covid-teszt után is „azzal van elfoglalva”, hogy  tömegrendezvényeket szervezzen. Lajos ezen kijelentésének pár mondattal később némileg ellentmondott, hogy szerinte csak egy hangos kisebbség generálja az SZFE körüli vitákat.

A kuratóriumi tag arról is beszélt, hogy, az oktatás jelenleg 3-4 helyszínen folyik, a legkevesebb óra a blokád alatt álló Vas utcában van, „már amennyire blokádnak lehet nevezni azt a pár diákot, aki ott randalírozik” – tette hozzá.

Szerinte a megoldás továbbra is az, amit már elmondtak: mindenki végezze a dolgát, a tanulók tanuljanak, az oktatók oktassanak, a fenntartó pedig biztosítani fogja számukra a minél jobb és méltóbb körülményeket erre.

Eközben az SZFE dolgozói Facebookon mindennap beszámolnak a napi sztrájktárgyalásokról. A bejegyzésekből eddig azt tudhattuk meg, hogy nem sikerült megegyezniük a munkáltatóval, a kuratórium pedig bíróságon támadja meg a sztrájkot.

„Mit teszünk mi ezek után? Szembeszállunk. A jog minden eszközével. Tudjuk és hisszük, hogy a sztrájkunk törvényes, reméljük, hogy jogállamban élünk, tartunk tőle, hogy a puszta megfélemlítés a cél. Állunk elébe a bíróság ítéletének. Listázhatnak és fenyegethetnek minket, a jog és az igazság mellettünk áll” – írták pár napja a dolgozók az SZFE Facebook oldalán.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és oktatói továbbra is kitartanak amellett, hogy addig nem ismerik el az alapítványi modellváltást, amíg a kormány nem teljesíti azokat követeléseket, amik garantálják az SZFE függetlenségét.

Mivel ez még nem történt még meg, vasárnap újabb tüntetések lesznek, ezúttal Budapest mellett az ország több másik pontján is. Az eseményben ugyanis arra invitálják a szervezők az SZFE ügye mellett kiállókat, hogy az országból bárhonnan csatlakozzanak egy fáklyás váltófutáshoz, amellyel a lángokat a résztvevők az ország 5 egyetemvárosába fogják eljuttatni.