Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csalás miatt tett feljelentést a Közlekedő Tömeg a BKK repülőtéri buszjegyeinek árusítása kapcsán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ismeretlen tettes ellen üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csalás bűntette miatt tett feljelentést a Közlekedő Tömeg egyesület a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a BKK repülőtéri buszjeggyel folytatott visszaélése kapcsán.

A múlt héten derült ki, hogy bár a koronavírus miatt csökkent a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, és ehhez igazodva április elseje óta nem közlekedik a 100E jelzésű járat sem, ami a Deák Ferenc tér és a repülőtér között teremt közvetlen kapcsolatot, továbbra is kapható a BKK jegyautomatáiban és mobiljegy alkalmazásában a járat egyedi díjszabású (900 forintos) vonaljegye. Ráadásul anélkül, hogy az utasokat megfelelően tájékoztatnák arról, hogy a járat, amire a jegyet veszik, nem is közlekedik.

A Közlekedő Tömeg közérdekűadat-igényléssel fordult a BKK-hoz, amelyből kiderült:

április 1. és szeptember 6. között összesen 15.358 darab repülőtéri vonaljegyet adtak el jegyautomatákon keresztül, további 538 darabot pedig a mobiljegy alkalmazáson keresztül.

Ezeket a darabszámokat a 900 forintos árral felszorozva kiderül, hogy több mint 14 millió forintot fizettek az utasok a BKK-nak egy olyan járatért, ami nem közlekedik. A BKK válaszában azt is elárulta, hogy ezeknek a jegyeknek töredékét, pár száz darabot váltottak csak vissza a pórul járt utasok. Válaszában a BKK arra hivatkozik, hogy a repülőtéri vonaljegyet a repülőtérre közlekedő más járatokon is elfogadják, azonban erről semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs, az utasok pedig más termékekkel – például átszállójeggyel, vagy az egyébként is meglévő bérletükkel – olcsóbban juthatnak el a reptérre.

A BKK a hír nyilvánosságra kerülése után közleményt adott ki, ebbe  azt írják:

„A hibára a Közlekedő Tömeg Egyesület hívta fel a figyelmet, amit ezúton köszön a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK egyúttal elnézést kér azoktól az utasoktól, akiknek ez a hiba felesleges kiadást okozott. A korábban vásárolt Repülőtéri vonaljegy természetesen díjmentesen visszaváltható, vagy akár a későbbiekben felhasználható.”

A Közlekedő Tömeg ezek után a hétvégén szintén Facebook-posztban jelezte: feljelentést tesznek a repülőtéri buszjegyekkel kapcsolatban. Mint írják:

„Döntésünkben jelentős szerepet játszott a BKK-nak az elmúlt napokban tanúsított kétszínű kommunikációja. Elvártuk volna az elkövetett sorozatos és súlyos hibák teljes beismerését és az értük való felelősségvállalást – helyette állítólagos technikai hibára hivatkozó hamis bocsánatkérést és felelősséghárítást kaptunk. Elvártuk volna az azonnali valós megoldást, azaz a repülőtéri buszjegyek értékesítésének haladéktalan leállítását – ez az elmúlt három napban sem történt meg, helyette a BKK életszerűtlen álmegoldásokkal takarózik, mint például hogy a külföldre repült utas személyesen váltsa vissza a megvett buszjegyét. Elvártuk volna, hogy a BKK oszlassa el a jogtalan haszonszerzés gyanúját, és ha már a kártalanításra érdemben nem ad lehetőséget, a szolgáltatás nélkül beszedett viteldíjat például ajánlja fel jótékony célra – három nap láthatóan erre sem volt elég.”

A posztban kiemelik: a cég nem az elmúlt napokban szembesült a helyzettel, a nyár során ugyanis többször jelezték feléjük a problémát, a Közlekedő Tömeg szerint legkorábbi nyilvános jelzés júliusi. Az egyesület ezért nem tartja elfogadhatónak a hónapok óta tartó „technikai hibára” való hivatkozást sem.

„Világosan látszik, hogy ha egyesületünk nem hozza nyilvánosságra az esetet, majd a sajtóban nem jelennek meg sorra a negatív cikkek, semmit nem változott volna a helyzet.”

A BKK a poszt alatt reagált a közleményre, azt írták:

„A BKK elnézést kért a felmerült hibáért és azonnali intézkedéseket tett annak érdekében, hogy megelőzze a Repülőtéri vonaljegyek felesleges megvásárlását, mely folyamat azonban hosszabb időt vesz igénybe. Az utasaink érdekében hozott lépésekről hamarosan sajtóközleményben is beszámolunk.”
A teljes poszt itt olvasható:

Címlapkép: Wikipédia