Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minszkben tízezrek gyűltek össze, hogy beiktassák Tyihanovszkaját elnöknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy az már szokássá vált, újfent tízezrek indultak neki Minszk külvárosaiból, hogy Lukasenka azonnali lemondását, új választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeljék a felháborodott beloruszok.

A demonstrációnak ezúttal – utalva Lukasenka szerdai, méltatlanul szűk körben megrendezett beiktatására – a „Népi Beiktatás” nevet adták, és egyfajta alternatív ceremónia kíséretében akarják a tüntetők Szvetlana Tyihanovszkaját, a sokak szerint a többség szavazatát augusztusban megnyerő jelöltet „beiktatni”.


A vasárnapi tüntetést a szintén már hagyománnyá vált szombati női menet készítette elő, ahol a belügyminisztérium szerint összesen 150 embert vettek őrizetbe.

A vasárnapi demonstráció alatt szinte menetrend szerint korlátozták az internet-hozzáférést a fővárosban, több központi metróállomást lezártak, és jóval a tüntetések kezdete előtt többeket elhurcoltak Lukasenka belügyesei.

Grodnoban és Gomelben is zajlanak a megmozdulások, itt a rendőrök brutális eszközöket vetnek be be a tüntetők ellen, könnygáztól vízágyúkon át egészen levegőbe lövöldözésig volt már minden. A fővárosban egy helyen a „Szása velünk marad” című, Lukasenkára utaló propagandadalt bömböltették, hogy a tüntetők ne hallják egymást.


A korábbi, szerdai tüntetéshullámra azután került sor, hogy beiktatták Lukasenkát elnöknek. Azóta már számos ország kormánya (USA, lengyel, német, szlovák, lett, litván, cseh, dán, észt) kijelentette, hogy nem tekinti legitim elnöknek a belarusz vezetőt.

Lukasenkát az utóbbi bő egy hónapban rengeteg vád éri a választások elcsalásától tüntetők elleni brutális erőszakon át az ellenzéki vezetők üldözéséig, az 50 napja tartó – gyakran több százezres – tiltakozáshullámot a Mérce kiemelten követi, cikkeinket a témában itt lehet elérni.

Időközben a hatóságok letartóztattak vagy elüldöztek minden ellenzéki vezetőt az egy Szvetlana Alekszijevics kivételével, akit viszont tucatnyi külföldi diplomata őrzött a lakásán, hogy nehogy bántódása essék. Rengeteg sztrájkra is sor került országszerte a bányáktól a nehézipari üzemekig, legutóbb pedig a viszonteladók közül is sok bezárt tiltakozásképp.