Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE diákjai a kuratóriumnak: „Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – írta a HVG-nek küldött, Lajos Tamás csütörtöki interjújára intézett válaszában, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Kommunikációjának részéről Szurdi Panni.

Lajos Tamás, az SZFE kuratóriumának egyik tagja az ATV Híradójának két napja azt mondta, megvan az oktatáshoz a helyszín és a tanárok is (ezzel jelezve, hogy a Vas utcai épületén kívül kezdenék meg a tanítást, mivel oda az egyetemfoglaló diákok minden bizonnyal nem engednék be őket). Lajos az október elsejével sztrájkot hirdető tanárok és egyetemi dolgozók követeléseiről elmondta, azok szerinte politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat.

A hallgatók képviselőjének nyilatkozatából kiderül, ezekről a tanév indítási intézkedésekről a diákok is csupán a sajtóból értesültek, mivel az újonnan felállt kuratórium tagjai, minden ígértekkel ellentétben, eddig még nem próbál meg kapcsolatba lépni velük.

  „Ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában. Az SZFE szeptember 14-én elkezdte a félévet: a tanköztársaság keretén belül, az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak.”

-tette hozzá Szurdi Panni.

Lajos kijelentésére, miszerint a jogok magukhoz vonása jogszerű volt, a hallgatók úgy nyilatkoztak:

„Amennyiben a kuratórium a magyar jogszabályok szerint vont magához jogokat, úgy a magyar jogszabályok lehetővé teszik az alkotmányellenes és antidemokratikus hatalomátvételt. Az  alaptörvény kimondja, hogy a felsőoktatási intézmények a kutatás és tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak; a nemzeti felsőoktatási törvény pedig meghatározza a szenátus jogköreit – az oktrojált kuratórium által kiadott alapdokumentumok sértik az önrendelkezést és a belső működés demokratikus voltát.”

Hozzáteszik azt is, kiállnak az egyetemi tanárok és dolgozók sztrájkkövetelései mellett, illetve azt, hogy az ő követeléseik változatlanok, a blokádot mindaddig fenntartják, amíg az egyetemi autonómia garanciáit az alapítói jogok törvényes gyakorlója, a minisztérium nem biztosítja számunkra.

Az egyetem hallgatói ezért a héten az oktatási ombudsmanhoz és az alapvető jogok biztosához fordultak, az SZFE közalapítványának nemrég kinevezett, új kuratóriuma által tervezett, egyoldalú szabályzatmódosítás és lépések miatt.

A hallgatók a három hete tartó egyetemfoglalás alatt már több tüntetést is szerveztek az egyetem autonómiájáért, legutóbb múlt vasárnap egy biciklis demonstráció keretében 155 almalommal vitték el Chartájukat a parlamenthez és holnap, szeptember 27-én bábos felvonulással egybekötött demonstráció lesz Budapesten.

Az SZFE átalakítását, valamint a kormányzati szándék körül kibontakozó ellenállást szorosan figyelemmel követjük a Mércén, vonatkozó cikkeink ezen a linken találhatóak.

Címlapkép: Mérce