Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes lettek az MSZP társelnökei

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem túl nagy meglepetésre, a tömörülést eddig vezető Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest választotta társelnökeinek a Magyar Szocialista Párt szombati, online megrendezett kongresszusa. Az elnökség 225 szavazatot, az összes küldött 86 százalékának szavazatát kapta meg.

Elnökhelyettesnek választották Komjáthi Imrét, alelnöknek Gurmai Zitát és Hegyi Gyulát, az elnökségbe bekerült még Bárány Balázs, Bihal Dávid, Király József, Eszik Bence, Horváth András, Pollreisz Balázs, Tóth Csaba, Tüttő Kata és dr. Varga László. A választmány elnökévé Hiller Istvánt választották.

Az MSZP még tavasszal döntött úgy, hogy az eddigi rendszer helyett nem egy, hanem két – egy férfi és egy nő – vezetője legyen a pártnak, ezt a gyakorlatot korábban az LMP hozta be a magyar politikai életbe, az LMP-ből kiszakadt Párbeszédet is társelnöki rendszerben vezetik.

A mai kongresszus előzményeihez tartozik még, hogy a párt jelöltállító bizottsága végül nem fogadta el, hogy Tóth Bertalan kihívót kapjon a korábbi párvezető, Mesterházy Attila személyében. A párt jelölőbizottsága ugyanis nemrégiben úgy döntött, csak zárt listás lesz a szavazás, tehát a társelnök-aspiránsoknak egyúttal a teljes elnökségre vonatkozó listát is be kell adniuk, Mesterházy ezt azonban nem tette meg. Mesterházy többször is úgy értékelte, a pártvezetés gyengíteni próbálta esélyeit, például azzal, hogy feloszlatta az etikai problémákkal vádolt Pest megyei alapszervezetét, amelyben főként Mesterházy támogatói foglaltak helyet.

A társelnökök demokratikus és szociális fordulatot szorgalmaznak

Beköszönőjében Kunhalmi Ágnes „rendkívüli megtiszteltetésnek” nevezte, hogy az MSZP első női társelnöke lehet. Kunhalmi szerint a 86 százalékos eredményük azt bizonyítja, a párt egysége stabil, és azt üzeni mindenkinek, a pártnak minden ereje megvan ahhoz, hogy felkészüljön a 2022-es országgyűlési választásokra.

A frissen megválasztott társelnök szerint a magyar politika legjobb döntése az Európai Unióhoz való csatlakozás volt, amelyet az MSZP politikusainak köszönhetünk. A Fidesz kommunikációja ellenére a társadalom többsége, még a fideszesek jelentős része is kitart emellett a csatlakozási döntés mellett -tette hozzá.

De „az EU nem fog megmenteni bennünket” – figyelmeztetett -, ezért a sarkunkra kell állnunk Orbán Viktor kormányával szemben. Szerinte ugyanis „mi megmenthetjük” az EU-t Orbántól.

Kunhalmi szerint az EU nem válságban, hanem átalakulóban van, és az MSZP azt szeretné, ha az unió tovább fejlődne. Viszont nem az Amerikai Egyesült Államok irányába, hanem a Német Szövetségi Köztársaság irányába, vagyis a parlamentarizmusnak meg kell erősödni a közösségen belül.

Az EU-nak szociálisnak és zöldnek kell lennie – ismételte meg pártja álláspontját.

Kunhalmi szerint az Orbán-rendszer gazdaságot és kultúrát leuraló természetét már ismerjük, most arra kell választ adni, hogy a következő évtizedben hová szeretnénk eljutni.

„Elsődleges célunk egy demokratikus fordulat és egy szociális fordulat elérése Magyarországon” – mondta, és meghirdette a negyedik Magyar Köztársaság gondolatát 2022-re.

A szociális demokrácia programjának keretében

  • csökkenteni kell a gazdagok és szegények közötti egyenlőtlenségeket,
  • tartós fizetésemelési és nyugdíj-felzárkóztatási programra van szükség,
  • átfogó országos bérlakásépítési programot kell építeni,
  • a meglévő hazai lakásállományt energiahatékonyabbá kell tenni,
  • újra el kell érni, hogy tömegek kapcsolódhassanak be az oktatásba.

Kunhalmi kitért arra is, ehhez a programhoz teljeskörű egységre van szükség az ellenzékben. „Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kormányváltás legyen” – mondta.

Tóth Bertalan szerint is egyértelmű döntés született ma a pártban: az MSZP feladata, hogy felszámolja az önkényuralmi rendszert és új köztársaságot hozzon létre. Ehhez szerinte a jelenlegi rendszer tartópilléreit kell kiütni: „a félelmet fel kell számolni, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, rombolás helyett pedig építeni, sőt újjáépíteni kell”.

Karácsony is üzent

Az MSZP-kongresszusra videóüzenetet küldött Karácsony Gergely főpolgármester is, aki az ellenzék vezette önkormányzatok koronavírus elleni védekezésben játszott szerepét méltatta. A főpolgármester úgy fogalmazott, fontos szerepe lehet a koronavírus-járvány okozta válság kezelésében az önkormányzatoknak, ezt látja a kormány is, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azt a munkát, amelyet az önkormányzatok végezhetnének, sokszor éppen a kormány helyett.

Szerinte az ellenzéki vezetésű önkormányzatok megmutatják, milyen a szociális kormányzás, és „ez nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak”. Az elmúlt időszak önkormányzatokat gátló politikája arról szól, hogy megakadályozza annak az alternatívának a kialakulását, amely 2022-ben megváltoztatja az országot – hangoztatta.

Hozzátette: „mi olyan demokráciát akarunk, ahol nem a szabadságból van kevesebb, hanem az egyenlőségből van több”. A Párbeszéd társelnöke elmondta, van egy dolog, amit csak az MSZP tud képviselni az ellenzéki összefogásban: a szociáldemokrata politika. Szociáldemokrata párt nélkül nem lesz ellenzéki győzelem – közölte.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton