Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint egészségügyi dolgozókat vezényelnek át a Korányiba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a pénteken közzétett miniszterelnöki videóban a kormányfő félbeszakította a szakemberhiányt emlegető orvost, dokumentumok tanúsága szerint valóban nincs elég dolgozó az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A Népszava által megszerzett kormányhivatali dokumentum ugyanis más intézményekből rendel át egészségügyi dolgozókat az intézetbe.

„Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére a népegészségügyi feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala – egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében – kirendelés szükségességéről döntött” – áll a lap által megszerzett dokumentumban.

Ebből az is kiderül, hogy a Korányi vezetése már szeptember 14-én jelezte, a „járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított.”


Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában arról beszélt, a baloldali sajtóban elterjedt a hír, hogy ne lennének elegendő kapacitások a Korányiban, ezért hajnalban oda látogatott, és megbizonyosodott:

„természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.”

A Népszava információi szerint több fővárosi kerületi rendelő is megkapta az idézett kormányhivatali dokumentumot, amelyben pontosan közölték azt is, melyik ellátóhelyről hány embernek kell hétfőtől a Korányi tüdőgyógyintézetbe átmennie a koronavírussal fertőzött betegek ápolására. A lapnak nyilatkozó DK-s szakpolitikus, Komáromi Zoltán szerint ez az eljárás a járóbeteg-ellátásban okozhat komoly fennakadásokat, hosszabb várakozási időket.

A Népszava korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatára hivatkozva írta meg, a Korányi mellett a Dél-pesti Centrumkórházban is beteltek a lélegeztetőkapacitások. Az EMMI azonban cáfolta ezt.

A kormány nyilatkozatai szerint „állig felfegyverkezve” állunk szemben a koronavírus-járvány második hullámával, és minden tekintetben fel vagyunk készülve az egészségügyi védekezésre. A 24.hu riportja szerint azonban mind a tesztelés, mind a kontaktkutatás, mind pedig az egészségügyi személyzet tekintetében komoly nehézségek tapasztalhatók.