Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap ismét demonstráció lesz az SZFE épülete előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 5 pontos sztrájkkövetelésüket, amelyek ha nem teljesülnek, szeptember 21-től munkabeszüntetés kezdődhet az intézményben. Eközben viszont a diákok is tovább folytatják akcióikat, és holnapra is meghirdettek egy különleges demonstrációt.

Nyílt nap a Titkos Egyetemen – #freeSzFE címmel készül megmozdulás, amelynek keretein belül a diákok vasárnap 10 és 15 óra között várják az érdeklődőket a Vas utcai épületnél. Szeretnék a „tiszteletbeli hallgatókkal” megtölteni az egyetem környékét, mert bár az elfoglalt épületbe továbbra is csak a diákok és tanárok léphetnek be, a kurzusokat és előadásokat néhány óra erejéig kiköltöztetik az utcára.

A program szerint többek között Hajdu Szabolcs tart improvizációs gyakorlatot, Ascher Tamás szónokol, az épület előtt pedig Enyedi Ildikó ad órát.

A matiné jellegű demonstráció ezúttal is az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelmet hivatott szolgálni, ugyanis a hallgatók sajtóközleménye szerint a héten levélben szólították fel Palkovicsot, hogy az intézmény élére kinevezett kuratóriumot hívja vissza, az oktatás körülményeit pedig állítsa helyre. Emellett pedig továbbra sem kaptak érdemi reakciót a szűk két héttel ezelőtt kihirdetett követeléseikre az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Eközben a dolgozói sztrájkról Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság egyik tagja nyilatkozott az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este.

Csató tisztázta, miért nyilatkozták korábban azt, hogy a sztrájkbejelentés ellenére is lehet oktatás az egyetemen. A mestertanár elmondta, a sztrájkkövetelések benyújtása után 5 munkanapon belül kell megtörténnie a minisztérium részéről egy képviselő kijelölésének, akikkel a dolgozók elkezdhetik a tárgyalást, ami egy 7 napos procedúra. Sztrájkba pedig majd akkor kezdenek, ha ezalatt az idő alatt nem sikerül kompromisszumra jutniuk. Így, mivel ez egy hosszabb folyamat, elindulhat közben az oktatás az SZFE-n.

Később azonban hozzátette, kérdés, hogy tényleg sikerül-e majd a tananyaggal foglalkozni az órákon, vagy csak a kialakult helyzetre tudnak reflektálni.

Csató arról is beszélt, hogy szerinte nem akkor kezdődött az egész SZFE-ügy, amikor a hallgatók elfoglalták az egyetem épületét, hanem akkor, amikor a miniszter nem Upor Lászlót nevezte ki rektornak – akit az egyetem szeretett volna –, hanem Vidnyánszky Attilát.

Hozzátette, olyan tempóban erőszakoltak rá az intézményre és nyomták le a torkukon a modellváltást, hogy azt az SZFE minden egyes formában megpróbálta véleményezni, és elérni, hogy leüljön velük a fenntartó átnézni a problémás területeket.

Csató végül Palkovics László szavaira is reagált, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere az ATV-nek korábban azt mondta, természetes, hogy szakmai viták folynak, ezeket pedig a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével. Az oktató ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, nem hallotta, hogy bármilyen hasznos és tényleg megalapozott vitahelyzet történt volna. Hozzátette, ezek a kérdések olyan ágazati kérdések, amiről egy miniszternek nem lehet nem tudomást vennie, és nem mondhatja azt, hogy az nem az ő asztala.

Pénteken Vidnyánszky Attila is megszólalt az SZFE-ügyben, ugyanis nagyinterjút adott az Origónak. Ebben arról beszélt, ő olyan híreket kapott, hogy az Amnesty International nevű civil szervezet segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már egy nyári táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton