Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi: bántalmazott nők támogatásán spórolna a Momentum képviselője

Ez a cikk több mint 1 éves.

Javítás, 09.12: a cikkben hibásan írtuk, hogy jelenleg két védett ház működik a kilencedik kerületben, a krízislakhatási programot még nem indították el. A hibát javítottuk.

Egy közpénzlopási ügy leállítását szerette volna megakadályozni, valamint a családon belüli erőszak áldozatai számára kidolgozott lakhatási program pénzelvonását támogatta a ferencvárosi testületi ülésen egy kerületi momentumos képviselő, derül ki a polgármester, Baranyi Krisztina posztjából. A képviselő is felszólalt az ügyben, szerinte több ponton félreértették egymást a polgármesterrel.

A Momentum ferencvárosi képviselője, Takács Krisztián a tegnapi testületi ülésen szerette volna elvenni a pénzt a családon belüli erőszak áldozatainak kidolgozott „Védett Lakások” programtól. Tegnapelőtt ugyanő megakadályozta, hogy leállítsuk egy olyan fideszes cég közpénzlopását, akinek a korábbi vezetés 60 ezer forintért adott ki egy 140 nm-es helyiséget a Ferenc téren. Tegnap eldőlt az is, hogy a felújítás után a Bakáts téren beton és térkő lesz gyep és virágok helyett, a Dk-Mszp-Fidesz erről döntött, nem véve figyelembe a közösségi tervezésen beérkezett 1000 helyi polgár véleményét. A döntésekkel kapcsolatban élek vétójogommal
-írja Baranyi.
A polgármester bejegyzése alapján Takács Krisztián a tegnapi testületi ülésen „szerette volna elvenni a pénzt” a Védett Lakások programtól. A családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott krízislakás-hálózat tervét januárban mutatta be Baranyi, a Védett Lakásokkal precedenst szerettek volna teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatják, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás.

Baranyi szerint Takács emellett a tegnapelőtti testületi ülésen egy olyan ügyet akadályozott meg, amely keretében egy olyan fideszes céget vizsgáltak volna ki, aminek a korábbi vezetés 60 ezer forintért adott ki egy 140 négyzetméteres helyiséget a Ferenc téren.

„Tegnap eldőlt az is, hogy a felújítás után a Bakáts téren beton és térkő lesz gyep és virágok helyett, a DK-MSZP-Fidesz erről döntött, nem véve figyelembe a közösségi tervezésen beérkezett 1000 helyi polgár véleményét”

-írja.

A Ferencvárosi önkormányzat még 2016-ban nyert el 250 millió forintot egy városrehabilitációs pályázat keretében, amelyet a Bakáts tér felújítására fordítanak, a projektet 2021-ig kell megvalósítaniuk. A kozossegitervezes.hu-ra három hónappal ezelőtt kerültek fel a pályázati tervek, a tér átalakításáról is itt lehetett szavazni.

Az eredmény online elérhető, a legtöbben valóban a zöldterületeket, közösségi programokat lehetővé tevő opciókra szavaztak. Arra kérdésre például, hogy milyen legyen a templom előtti tér, egyértelműen azt a választ adta a lakosság, hogy gyepes felületet, valamint fákat szeretnének.

A polgármester azt írja: mindhárom esetben élni fog vétójogával.

A tegnapi képviselőtestületi ülés sajnos meglehetősen zavaros volt, így több ügyben is félreértettük egymást…

Közzétette: Takács Krisztián – Momentum – 2020. szeptember 11., péntek

Takács Krisztián saját, hivatalos Facebook oldalán reagált a polgármester posztjára: szerinte a tegnapi ülés meglehetősen zavaros volt és több ügyben is félreértették egymást.

„Ahogy azt tegnap is említettem, tavaly a ferencvárosi lakosok minket együtt választottak meg. Továbbra is úgy gondolom, hogy a véleménykülönbségek és a viták a demokrácia velejárói és hiszek abban, hogy az ellentéteket fel tudjuk oldani. Mindazonáltal kénytelen vagyok reagálni a személyemet ért vádakra”

-írja Takács.

A képviselő szerint a védett házakról szóló előterjesztésből hiányzott a program költségvetése, ezért tett fel több kérdést is. Takács úgy érezte, a kérdéseit a polgármester támadásnak vette, ám ő csak információt szeretett volna gyűjteni a döntés előtt. A poszt alapján a momentumos képviselők frakciótársaikkal, valamint a Demokraták frakcióval együtt megszavazták az előterjesztést.

A Baranyi posztjában említett fideszes cég Takács szerint pedig egy bölcsöde, amely esetében a bizottság úgy döntött, hogy egy következő ülésen, egy másik, kedvezménnyel működő bölcsödével együtt tárgyalják meg.

Címlapkép: Fotó: Ferencváros Facebook