Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novaja Gazeta: Csecsenföldön elraboltak és megkínoztak egy tizenéves aktivistát, a kínzást pedig videóra vették

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember 7-én jelent meg egy videó az interneten, amin a 19 éves Szalman Tepszurkajev látható megalázó körülmények között, és arról beszél, hogy az Adat (oroszul kb. „Törvény”) nevű Telegram-csatornája, aminek ő az egyik adminisztrátora, egy „mocskos banda”, „szégyenteljes dolgokat művelnek”, és ezért most ő „megbünteti magát”.

A teljesen meztelen fiatal aktivista ezután megpróbál ráülni az előtte lévő üvegre, majd az arca eltorzul a fájdalomtól – ezen a ponton megszakad a videó.

Az ellenzéki csecsen Telegram-csatorna ifjú adminisztrátorát az orosz Novaja Gazeta értesülései szerint szeptember 5-én rabolhatták el csecsen állampolgárok, akik ráadásul kapcsolatban állhatnak a Ramzan Kadirov-vezette ország hatóságaival is. A videó maga 7-én jelent meg az internetes megosztókon, és azóta jelentős forgalmat generált.

Az orosz ellenzéki lap Tepszurkajev telefonjának információit követve kiderítette, hogy a fiatal jelenleg a SOBR (orosz különleges erők) egyik bázisán tartózkodik Groznijban.

Mindezek után egy második videó is megjelent a neten, amin Tepszurkajev már arról beszél, hogy kényszerítették arra, hogy ráüljön arra az üvegre, ellenkező esetben szerinte „fejbe lőtték volna”.

A videók széleskörű felháborodást váltottak ki Csecsenföldön és azon túl is, a Novaja Gazeta szerint több újságíró is arról számolt be, hogy Tepszurkajev a csecsen kormány egyik kritikusa, a „Kadirov-rezsim elleni harcos”, és azért kellett ilyen iszonyatosan megalázó videón szerepelnie, mert kritizálni merte a csecsen hatóságokat.

Azonban az ellenzéki Adat Telegram-csatorna forgalma 3000 új feliratkozóval bővült mindössze két nap alatt, és csak szeptember 8-án négy és fél millió megtekintést hozott össze: ha az elhallgattatásuk volt a cél, úgy ez nem jött össze a jelek szerint.

Ramzan Kadirov, a Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatokat ápoló csecsen elnök nem egyszer került már a nemzetközi média figyelmének középpontjába: több alkalommal hozták összefüggésbe a nevét olyan emberi jogsértésekkel, mint

– újságírók elleni fenyegetések, támadások, gyilkosságok

– meleg közösség tagjainak üldözése

– kínzás, illegális börtönök üzemeltetése és ellenzékiek fogva tartása

(Novaja Gazeta)

 

Címlapkép: kép: Novaja Gazeta