Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka: „Van, amikor nincs idő a törvényekre”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Nem azt mondom, hogy mentsék meg az államot törvénysértésekkel. Viszont amikor szégyentelen beavatkozás történik – ezt én így hívom – kívülről, és belföldön ezt felerősítik, külföldön pedig megrendezik, tudja, néha nincs idő a törvényekre.”

nyilatkozta Alekszandr Lukasenka belarusz diktátor csütörtökön.

Lukasenkát az utóbbi bő egy hónapban rengeteg vád éri a választások elcsalásától tüntetők elleni brutális erőszakon át az ellenzéki vezetők üldözéséig, a 33 napja tartó – gyakran több százezres – tiltakozáshullámot a Mérce kiemelten követi, cikkeinket a témában itt lehet elérni.

Időközben hivatalosan is politikai fogolyként tartják nyilván társaival együtt Marija Kolesznyikovát, aki korábban maga is ellenzéki elnökjelölt volt, és a hajrában egyesítette kampányát Szvetlana Tyihanuszkajával, aki a legtöbb független elemzés szerint megnyerte az augusztusi választást, de az eredményeket meghamisítva Lukasenkát hozta ki győztesnek a belarusz választási hivatal.

Szerdán reggel nyoma veszett Maxim Znak fehérorosz ellenzéki politikusnak, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjának. Ezzel a héten már a második, szombat óta pedig a harmadik ismert ellenzéki figura tűnt el, miután kedden ismeretlenek egy kisbuszba tették és elhurcolták Marija Kolesznyikovát, a Koordináció Tanács másik tagját.

Kolesznyikováról, aki a hírek szerint összetépte útlevelét, hogy ne tudják eltávolítani őt az országból, azóta kiderült, hogy egy minszki börtönbe vitték, ahol jelenleg előzetes letartóztatásban tartják.

Znaknak tegnap reggel  be kellet volna jelentkeznie egy Zoom-hívásba a nyáron a választáson való indulásból kizárt Viktor Babariko korábbi ellenzéki elnökjelölt kampányközpontjából, ám miután kollégái hiába várták, telefonon keresték. Ekkor még elérték, Znak pedig a telefonban arról beszélt, hogy „valakik jöttek hozzájuk”, majd megszakadt a vonal, és kicsivel később szöveges üzenetet küldött, ami csak annyiból állt: „Maszkok”. Ekkor léptek utoljára kapcsolatba kollégái Znakkal, azóta semmit sem tudni hollétéről.

„a Fehérorosz Köztársaság biztonságát fenyegető szervezkedés” miatt, Znak otthonában pedig házkutatást is tartanak.

Znak elhurcolásával immáron az ellenzéki Koordinációs Tanács hét elnökségi tagjából hat vagy eltűnt, illetve börtönben van, vagy pedig külföldre menekült (mint ismert, utóbbi történt Szvetlana Tyihanovszkaja elnökjelöttel és Olga Kovalkova elnökségi taggal is.) Az egyetlen „állva maradt” tag Szvetlana Alekszijevics, akit jelenleg 8 különböző ország helyi diplomatái védenek lakásán, hogy megakadályozzák az esetleges elhurcolását.

Folyamatosan követjük az eseményeket, ha fontos újdonság van, cikkünket frissítjük!

(Novaja Gazeta)