Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapesti Városháza téren nyitotta meg kampányát a közvécékért a Város Mindenkié csoport

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatón jelentette be A Város Mindenkié (AVM) csoport a közvécékért folytatott kampányuk őszi indulását csütörtökön a budapesti Városháza téren. A sajtótájékoztatón az aktivisták bejelentették, hogy mindenki számára elérhető ingyenes, akadálymentes közvécéket szeretnének a fővárosba.

„A legtöbb állampolgárral egyetértésben azt szeretnénk, ha
itthon is megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működne.”

– fogalmaztak közleményükben.

Az AVM augusztus elején a budapesti városvezetéshez fordult, hogy rendezze a közvécék évtizedek óta fennálló problémáját, miután 2017-ben is nekifutottak már egyszer a kérdésnek, de akkor sem a városvezetés, sem a Belügyminisztérium nem foglalkozott érdemben az üggyel.

Azonban a szervezetnél jelenleg bizakodóbbak, mert ahogy említik, Karácsony Gergely 2019. őszén megválasztott budapesti főpolgármester is beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét.

Ezt nyomatékosítandó az AVM petícióval fordult a jelenlegi főpolgármesterhez és a kormányhoz. Követelésük, hogy az illetékes minisztérium foglalja törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, valamint hogy Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros főpolgármestere, Karácsony Gergely, míg a probléma jogszabályi szinten nem kerül orvoslásra 150 akadálymentesített, ingyenes, használható – kerületenként arányosan elosztott– nyilvános vécét létesítsen.

Jeney Orsolya A Magyar Anyák képviseletében kiemelte, nagyon sokakat érint a probléma

„a terhes kismamákat, akik nem tudják kiszámítani, mikor kell wc-re menniük, a kisgyerekeket, akiknek azonnal szükségük van a dolguk végeztére, a nagyszülőket, akik besegítenének a dolgozó szülőknek, de nem tudnak játszóterezni, mert nem tudják mikor kell mosdóba elmenniük. Ha mindenki belegondol a helyzetbe, akkor tudja, milyen érzés, ha olyan helyzetbe került, mikor szorongva, rohangálva kellett ezt megoldania, nincs erre szükség.”

Az AVM egyik hajléktalanságban érintett aktivistája, Gede Márton úgy fogalmazott:

„Kis dolognak tűnik ez, pedig sokszor nagy gond. Amikor nagy a szükség hol a segítség? Közvécé se közel, se távol! Magam is hajléktalan ember vagyok, napközben főleg a délutáni órákban a Fedél Nélkül című utcalapot terjesztem a Tűzoltó utcában. A legközelebbi közvécé a Ferenc körúti aluljáróban található, ezt szoktam igénybe venni, alkalmanként 250 Ft-ért, ez a vécé 18 órakor bezár. Én este 20 óráig dolgozom, ha tudok.”

Az elmúlt évtizedekben nemhogy javult volna a közvécé-helyzet Budapesten, de egyenesen romlott: a közterületek kommodifikációjával, vagyis áruvá válásával több, korábban közvécéként működő ingatlan is funkciót váltott, elég ha a budapesti Nagykörút egykor nyilvános mosdóként, napjainkban kocsmaként-üzlethelyiségként működő földalatti helyiségeire gondolunk, de olyanok is voltak, melyeket egyszerűen bezártak.

Nem csupán a hajléktalan emberek számára jelent problémát a budapesti közvécé-hiány, de ők különösen súlyosan kitettek a kérdésnek.

Címlapkép: kép: A Város Mindenkié