Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra hurcolják el és viszik börtönbe a fehérorosz ellenzék otthon maradt politikusait

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán reggel nyoma veszett Maxim Znak fehérorosz ellenzéki politikusnak, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjának. Ezzel a héten már a második, szombat óta pedig a harmadik ismert ellenzéki figura tűnt el, miután kedden ismeretlenek egy kisbuszba tették és elhurcolták Marija Kolesznyikovát, a Koordináció Tanács másik tagját.

Kolesznyikováról, aki a hírek szerint összetépte útlevelét, hogy ne tudják eltávolítani őt az országból, azóta kiderült, hogy egy minszki börtönbe vitték, ahol jelenleg előzetes letartóztatásban tartják.

Znaknak reggel  be kellet volna jelentkeznie egy Zoom-hívásba a nyáron a választáson való indulásból kizárt Viktor Babariko korábbi ellenzéki elnökjelelöt kampányközpontjából, ám miután kollégái hiába várták, telefonon keresték. Ekkor még elérték, Znak pedig a telefonban arról beszélt, hogy „valakik jöttek hozzájuk”, majd megszakadt a vonal, és kicsivel később szöveges üzenetet küldött, ami csak annyiból állt: „Maszkok”. Ekkor léptek utoljára kapcsolatba kollégái Znakkal, azóta semmit sem tudni jhollétéről.

Szemtanúknak sikerült fényképet készíteniük arról, hogy az aktivistát maszkos férfiak kísérik ki a kampányközpont parkolójába:

Beszámolók szerint a parkolóban több sötétített ablakú furgon is parkol, az egyiken ráadásul rendszám sincs. A kampányközpontot a védelmi minisztérium munkatársai lezárták, és nem engedik be sem a Koordinációs Tanács munkatársait, sem a sajtót.

Znak ügyvédje szerint az állami Nyomozó Bizottság eljárást folytat az ellenzéki politikus ellen, méghozzá az ellenzéki Koordinációs Tanács elleni nyomozás keretein belül, amit

„a Fehérorosz Köztársaság biztonságát fenyegető szervezkedés” miatt, Znak otthonában pedig házkutatást is tartanak.

Znak elhurcolásával immáron az ellenzéki Koordinációs Tanács hét elnökségi tagjából hat vagy eltűnt, illetve börtönben van, vagy pedig külföldre menekült (mint ismert, utóbbi történt Szvetlana Tyihanovszkaja elnökjelöttel és Olga Kovalkova elnökségi taggal is.) Az egyetlen „állva maradt” tag Szvetlana Alekszijevics.

(Tut.by)