Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zenészek, egyetemek, színházak állnak ki országszerte SZFE-ért, egyre szélesebb körű a szolidarítás

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hétfői egyetemfoglalás óta folyamatosan érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatához. Az egyetemet elfoglaló hallgatók mellett áll immáron több mint ezer zenész, 160 magyar író és költő, a CEU szenátusa, az ELTE több tanszéke, a Hallgatói Szakszervezet, a Corvinus több mint 800 hallgatója, a Magyar Helsinki Bizottság, Kaposvári Egyetemen végzett, illetve még ott tanuló színművészek, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, magyar jogászok és joghallgatók, a MOME Hallgatói Önkormányzata és az egyetem munkatársai, a Miskolci Nemzeti Színház, a Színházkritikusok Céhe, az Auróra és még nagyon sokan mások.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzősei ma az SZFE-t támogató maszkban vették át diplomájukat, illetve az egyetem bejáratára kifüggesztett molinókkal is szolidaritásukról biztosították a színművészeti hallgatóit:

forrás: mérce

„Vidnyánszkyék nem preferálják a demokráciát, és ez tűrhetetlen. Minket a művészet érdekel és ezért élünk. Csak a művészet szabadsága fontos, ez egy nagyon nemes ügy„

– mondta a Mércének a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik demonstrátora, aki szerint természetes, hogy kiállnak az SZFE-sekért, és biztos benne, hogy ők is ugyanezt tennék fordított esetben.

A napokban magyar zenészek is petíciót indítottak SZFE-ért, amit már több mint 1300-an írták alá. A zenészek határozottan tiltakoznak az egyetem

„agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, a lemondott szenátus és vezetőség tagjaival.”

Ma délután zeneakadémisták szerveztek közös éneklést az SZFE előtt, hogy kifejezzék szolidarításukat az egyetem hallgatóival és oktatóival. Erről készült felvételünk itt látható:

Sokan az hétfői egyetemelfoglalás jelképévé vált piros-fehér szalaggal jelzik, hogy az SZFE mellett állnak.

A MOME Hallgatói Önkormányzata az alábbi fotó mellé azt írta:

„Bár a mi lezárószalagunk csak jelképes, át lehet lépni, de a jelenlétét, amíg nem vagyunk szabadok mindannyian, mindenhol lehet érezni. Kitartás!”

forrás: Szécsi Noémi, mome hök / facebook

Az Örkény Színház szintén szalaggal „díszítette„ ki épületét, egy molinón pedig azt üzeni a társulata: „Adják vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját!„

forrás: örkény színház / Facebook

Az elmúlt órákban a határon túlról is érkeztek állásfoglalások.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatói közös nyilatkozatukban azt írják:

„Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!”

Az SZFE hallgatói hétfőn utcabál-demonstrációval búcsúztatták az egyetemet, majd kedd reggelre elfoglalták a Vas utcai épületet. Az akció célja, hogy megakadályozzák a kormány által kinevezett új vezetőség épületbe való bejutását.

A hallgatók vasárnapra élőláncot hirdettek az SZFE és a Parlament közé, hogy stafétaként juttassák el a Vas utcából a Parlamentig az általuk megfogalmazott Magna Charta Universitatis nevű szöveget. Az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.

A berlini Freie Ungarische Botschaft – melynek missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről – ezzel egyidőben szolidarítási tüntetést hirdetett meg.