Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákok tüntetnek a belarusz főváros utcáin, a rohamrendőrség őrizetbe vette többüket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Huszonnegyedik napja tart az a tiltakozáshullám, amely az ellenzék szerint elcsalt augusztus 9-i elnökválasztások után robbant ki Belaruszban. Az új tanév első napján diákok százai vonultak utcára, több kisebb csoportra szakadva tiltakoznak a főváros, Minszk különböző pontjain. A rohamrendőrök több csoportot is feloszlattak, legalább 17 egyetemi hallgatót őrizetbe is vettek.

A választáson Alekszandr Lukasenka ellen induló ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja is részvételre buzdította a hallgatókat. Közleményében úgy fogalmaz,

„csatlakozzatok az egynapos sztrájkhoz, támogassátok a munkásokat és mutassátok meg a kormányzatnak, ki is a hatalom valódi forrása.”

A napot a műegyetem és az informatikai egyetem diákjainak egy csoportja indította, akik Minszk főutcáján, a Függetlenség sugárúton vonultak végig a politikai foglyok szabadon bocsátását, és szabad választások kiírását követelve.

Ezen az útvonalon jutottak el a városközpontban található Győzelem térre, ahol a tiltakozókra rohamrendőrök vártak. A karhatalom távozásra szólította a diákokat, akik ennek nem tettek eleget, mire a rohamrendőrség több tüntetőt őrizetbe is vett.

Hasonló jelenetek játszódtak le, a Belarusz Állami Egyetem főépületének közelében is.

A nyelvészeti egyetemet a rendőrök előbb körbevették, később az épület lépcsőjén állították meg a tiltakozó diákokat. Egy viszonylag nagyobb csoport a Gorkij parkban gyűlt össze, a Művészeti Akadémiánál pedig nagyjából ötven diák fekete ragasztószalaggal kötötte el saját száját. A szimbolikus akció az intézmény rektorának Alina Korbutnak a tegnapi kirúgása ellen tiltakozik, a rektor ugyanis szót emelt a karhatalmi erőszak ellen.

Több diákcsoport koradélután végül közös menetbe csoportosult, a rohamrendőrség egységei időszakosan itt-ott útjukba álltak, irányváltoztatásra kényszerítve őket, de a több ezresre duzzadó csoporttal szemben eddig nem lépett fel erőszakosan. A műegyetemről közben olyan hírek is érkeznek, hogy egy kisebb csoport bent tervezett tiltakozni, őket azóta sem engedik ki az épületből az OMON egységei.

A diákok mindeddig békésen megpróbálták kikerülni az időszakosan sorfalba felálló rohamrendőröket, ilyen jeleneteket produkálva:

Több gyár előtt szintén sor került tiltakozóakciókra.

A délután folyamán további legalább 7 embert vettek őrizetbe, és több újságírót is bevittek, hogy „ellenőrizzék az akkreditációjukat” – szól a hivatalos indoklás.

A minszki belügyi sajtós, Natalia Ganusevics elismerte, hogy a diákok közül többet őrizetbe vettek, ám mint mondta, nincs szó „elrablásról”, a rohamrendőrség egységei törvényesen lépnek fel, az őrizetbe vétel előtt tájékoztatják a tiltakozókat az őrizetbe vétel okairól.

Miközben a fővárosban a diákok demonstrálnak, Lukasenka Baranovicsi városában tett látogatást, ahol a virtuális világ veszélyeiről értekezett a köszöntésére egybegyűlteknek. Szerinte manapság mindenki a telefonjait bámulja, és felépít magának egy elképzelt világot, ami azonban nem a valóság.

Az ellenzék két vezéralakja, az Ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, Viktar Babaryka és Maria Kolesznyikova ma bejelentették, „Együtt” néven új ellenzéki pártot próbálnak bejegyezetni – Belaruszban utoljára 20 éve jegyeztek be politikai pártot.

A fehérorosz eseményeket a kezdetek óta figyelemmel követjük a Mércénél, korábbi cikkeinket itt olvashatjátok el.

(via Tut.by, Radio Liberty)

Címlapkép: Tut.by / Twitter