Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovák aktivisták tiltakoztak az „Orbán-propaganda” terjedése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Magyarország, ahol a kormány megöli a szabadságot.” Ezzel a felirattal egészítették ki szlovák aktivisták a magyarországi turizmust népszerűsítő plakátokat Pozsonyban. Az akció az Emberi Jogi Intézet (Inštitút ľudských práv – Human Rights Institute) tiltakozása nyomán valósult meg.

A főleg gazdasági, kulturális és társadalmi egyenjogúsági kérdésekben állást foglaló Emberi Jogi Intézet a szlovákiai magyar nagykövetnek, Pető Tibornak címzett nyílt levelében azt követeli, hogy Pető közvetítse a magyar kormány felé a szlovák társadalom aggodalmát a magyarországi helyzet kapcsán, valamint azt, hogy

amíg ezek az állapotok fennállnak, addig a szlovákok nem szeretnének Magyarországon nyaralni.

A tiltakozást az országban megjelent plakátok váltották ki, amelyek az Emberi Jogi Intézet szerint Magyarországot mint egy „földi paradicsomot” ábrázolják. A plakátok a WOW Hungary logójával vannak ellátva, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2018-ban indított turisztikai országmárkája, ami azóta minden nemzetközi kampány részét képezi. A márkát bemutató cikk szerint „a WOW szó amellett, hogy mindenki ismeri a világon, és a rácsodálkozó meglepetésre utal, Magyarország országmárkájában egy mozaikszó is: a Wellspring Of Wonders szlogenből alakul ki, amely az országra, mint a csodák soha ki nem merülő forrására utal.”

A szlovák aktivisták szerint azonban Magyarország nem „földi paradicsom”, hanem egy olyan ország, ahol a hatalom megöli a szabadságot.

Az Emberi Jogi Intézet tiltakozó üzenetében a szólás- és véleményszabadság, valamint a tudomány szabadságának hiányára hívja fel a figyelmet, példaként az Index és a CEU sorsát, valamint a társadalmi nemek szakok bezárását hozza. A szöveg szerint Orbán „szisztematikusan elnyomja az állampolgárok szabadságát és emberi jogait”, a koronavírus-járványt pedig saját hatalmának megerősítésére használta fel. Az Emberi Jogi Intézet szerint a vírusnak köszönhetően Orbán „de facto diktátorként” uralkodik.

A tiltakozó szöveg az Európai Unió tétova próbálkozásairól is szót ejt, melyekkel a magyarországi helyzetre reagált: „a nemzetközi közösség és az EU eddigi reakciói nagyon gyengék voltak és semmi hatásuk nem volt. A tagállamok vezetői még abban se tudtak megállapodni, hogy az EU-s hitelek felvételét jogállami feltételekhez kössék, úgyhogy ez a feladat ránk, az állampolgárokra maradt.”

A plakátok elleni tiltakozó akcióban résztvevő aktivisták szerint a turisztikai célú hirdetések csupán az Orbán-propagandának adnak helyet a szlovák köztereken.