Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka születésnapján tömegek tüntetnek Belaruszban a diktátor távozását követelve

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 5 (18:00):

A minszki elnöki palotánál javarészt feloszlott a tüntető tömeg. A heves esőzések ellenére több tízezren tüntettek ma is Belarusz fővárosában a hivatalában lévő diktátor, Alekszandr Lukasenka ellen. A rendőrség és a hadsereg nagy erőket mozgósított a demonstráció megfékezésére, de így is sikerült komolyan tömegeknek eljutni a palotáig. Ezt a tudósítást egyelőre lezárjuk, de amint történik valami fontos, újat indítunk.

Frissítés 4 (15:56):

Az elnöki palota felé gördülő nehézfegyverzetről nemrég érkezett egy videó a Tut.by közvetítésével:

Hogy egy fegyvertelen tüntetőkből álló tömeg ellen mi szükség van ágyúkra, azt innen a szerkesztőségből elég nehéz megítélni.

Frissítés 3 (15:47):

Az elnöki palotát nagy erőkkel védi a hadsereg, páncélozott harcjárművek tartanak a helyszínre, a tetőn mesterlövészek foglaltak állásokat. A tömeg továbbra is békés, most éppen a „Fegyver nélkül jöttünk, csak ünnepelni akarunk a szülinapodon!” skandálást hallani.


Frissítés 2 (15:17):

A tízezres nagyságrendű tüntető tömeg átvonult a Függetlenség-palotához, vagyis a belarusz elnöki rezidenciához. A demonstrálók gúnyolódva skandálják: „Gyere ki, Szása, jöttünk felköszönteni!”.

Közben a Novopolockban tüntetők is hasonlóan reagálnak a vezető születésnapjára, ők a „Boldog szülinapot, takarodj!” skandálással köszöntik Lukasenkát.

Frissítés (14:53):

Az OMON speciális egységei ma jóval agresszívabban lépnek fel már a tüntetés kezdetén a demonstrálókkal, mint a tegnapi Nők Menetén helyi értesülések szerint.


A város főutcáin a belbiztonság egészen disztópikus jeleneteken rendeződnek alakzatba, hogy úttorlaszokat építsenek emberekből és járművekre szerelt fémrácsokból:


Mindeközben a vidéki települések is megmozdultak, Zsabinkában, Mogilevben, Bresztben és Gomelben is százak és ezrek vesznek részt a tüntetéseken a Tut.by tudósítása szerint.

Korábban írtuk:

A rossz idő ellenére is komoly tömegek kezdték meg a mára tervezett „Béke és Függetlenség Menetének” keresztelt demonstrációt Minszkben. A tüntetők csoportokban érkeztek a főváros központi helyszíneire annak ellenére, hogy a rendőrség és egyéb belbiztonsági alakulatok nagy erőkkel képviseltetik magukat az utcákon, szögesdrótokból, járművekből és valóságos rohamrendőr-falanxokból álló formációk próbálják akadályozni az ellenzéki mozgósítást, egyelőre mérsékelt sikerrel.

Az országban immár 22 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

A menet első fázisa az eddig megszokott módon alakul. A minszki külvárosokból indulnak az emberek, és mivel több helyen a kormányzat leállíttatta a tömegközlekedést, az autósforgalmat pedig főutak, csomópontok blokádolásával lehetetlenítették el, jobb híján gyalog teszik meg a néhol tucat kilométernyi távolságot.

A kormánymédia mindeközben Lukasenka szülinapjára kissé propagandaizű közvetítéseket sugároz, például egy olyat, amelyben magas rangú katonai vezetők, tehát felnőtt emberek „Boldog születésnapot, Apu!” – felkiáltással gratulálnak a vezetőnek, ahogy az az alábbi videón is látható:


A sajtójelentések szerint máris elkezdődtek a városban a letartóztatások, illetve – a múlt heti nagyszabású demonstrációhoz hasonlóan – a hadsereg alakulatait is az utcákra vezényelték. Több helyen a katonai/rendőrségi járművek konvojában mentőautókat is meg lehet figyelni, aki esetleg ismeri az eddigi történéseket, tudhatja, hogy ezeket gyakran álcának használják az OMON speciális rendőri erői arra, hogy átjussanak a tüntetők blokádján, hogy aztán a hátukba kerülve oszlatni kezdhessenek.

Ugyanez az alakulat mintegy „megelőzésképpen” már a tervezett tüntetés előtt több tucat embert vett őrizetbe, és szállított el rabszállító autókkal.

(Tut.by; Franak Viacorka)