Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább három menekült halt meg, amikor kigyulladt a hajójuk Olaszország partjainál

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Reuters értesülései szerint a dél-olaszországi Crotone kikötőváros közelében gyulladt ki egy menekültekkel a fedélzetén part felé hajózó vízijármű.

A tűz során legalább három menekült életét vesztette a vasárnapi szerencsétlenség során, ezt helyi rendőrségi és egészségügyi források erősítették meg a sajtónak.

A halálos áldozatokon felül még öt embert kellett sérülésekkel kórházba szállítani a crotone-i hatóságok közlése szerint. További részletek megosztása nélkül még annyit közöltek a hivatalos források, hogy két rendőr is megsérült, miközben megpróbáltak segíteni a hajón utazókon.

Mindeközben az Olaszországhoz tartozó, és elsődleges menekült-felvételi pontnak számító Lampedusa szigetén 450 menekültet tett partra a rossz idő okozta veszélyhelyzet miatt egy halászhajó. Mivel az elmúlt héten a szigeten található menekülttábor kapacitása teljesen betelt, a polgármester azonnali beavatkozást követel az olasz kormánytól.

Totò Martello polgármester úgy nyilatkozott

„Térdre kényszerültünk az újabb érkezőkkel a felvételi központokban. A helyzet fenntarthatatlan, a kormány vagy azonnal cselekszik, vagy ez csapás lesz az egész szigetre nézve. Épp az önkormányzat fog sztrájkot hirdetni, és bezárni mindent. Lehetetlen a továbbiakban fenntartani a helyzetet.”

Mindeközben a nemrég Banksy segítségével vízre bocsájtott Sea Watch 4 mentőhajó, ami az Orvosok Határok Nélkül társműködtetésével ment a bajbajutottakat a Földközi-tengeren, átvett 150 embert, akiket a Louise Michel hajó mentett meg. Jelenleg 350 emberrel a fedélzetén próbálnak kikötőt találni, ami fogadhatná őket.

Unsere Gäste sind nun schon seit Tagen auf See, das Ärzte ohne Grenzen – Team behandelt derzeit viele Patient*innen…

Posted by Sea-Watch on Sunday, 30 August 2020

(Deutsche Welle, Reuters)