Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP akkor érdekelt az ellenzéki együttműködésben, ha a közös programba bekerülnek a zöld szempontok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap zajlott a Lehet Más a Politika (LMP) tisztújító kongresszusa, melyen

újraválasztották Schmuck Erzsébetet női társelnöknek, a férfi társelnöki posztban pedig Kanász-Nagy Máté váltotta az azt eddig betöltő Kendernay Jánost.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a párttagság Ungár Pétert választotta elnökségi titkárnak, amely pozíciót eddig Kanász-Nagy Máté töltötte be. Az országos elnökség új tagjai: Lengyel Szilvia, Hanák Gábor, Keresztes László Lóránt és Tetlák Örs. Az összes megválasztott tisztségviselő mandátuma 2 évre szól.

A sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet elmondta, az LMP szerint jelenleg a legfontosabb cél, hogy 2022-ben kormányváltás legyen, ennek érdekében pedig egy olyan ellenzéki együttműködésnek kell kialakulnia, amely egy koalícióképes kormányzást tud majd létrehozni.

Az LMP támogatja, hogy a 106 választókörzetben egy közös ellenzéki jelölt induljon a kormánypárti jelölttel szemben.

A párt prioritása továbbra is a klímaváltozás megfékezése, ennek érdekében a tagság hamarosan elfogadja a Zöld Minimum programot. Az ebben megfogalmazott pontokat fogják képviselni az ellenzéki tárgyalások során is: ahogy azt Kanász-Nagy hangsúlyozta, az LMP akkor érdekelt az együttműködésben, ha a zöld pontokat el tudja fogadtatni a közös ellenzéki programban.

Kanász-Nagy szerint teljesen világos, mi az ellenzék feladata a következő két évben, de nem fognak sikerrel járni, ha nem tudnak kellően vonzó választási programot felkínálni. Az LMP ezért olyan zöld programot szeretne képviselni, amelyet a későbbiekben is alkalmazna. Kanász-Nagy fő feladataként a fiatalság, a 20-as, 30-as éveikben járók megszólítását jelölte ki. Kiemelte, hogy mivel ő is ebbe a korosztályba tartozik, ezért látja, milyen problémákkal szembesülnek akár a továbbtanulás, akár a családalapítás, akár a lakhatás terén.

Alkalmasságának alátámasztására Kanász-Nagy újpesti tevékenységére mutatott, ahol a népjóléti területért felelős alpolgármesteri posztot tölti be. A politikus szerint az ottani eredményeit fel lehet mutatni jó példaként helyi szinten, de akár országos szinten is abban, hogyan tudnánk egy megerősített szociális rendszer, egy jóléti állam felé haladni.

Ungár Péter is a szociális kérdések fontosságára fektette a hangsúlyt: mint mondta, jelenleg két válság zajlik a világon, a klímakatasztrófa és a társadalmi válság, ami a gondoskodási és jóléti válságot takarja, melyek szétszakítják a társadalmat. „Mi mind a kettővel szembe szeretnénk nézni” – jelentette ki a frissen megválasztott elnökségi titkár.

A Hír TV kérdésére Schmuck Erzsébet elmondta, hogy a az ellenzék közös borsodi jelöltje, Bíró László korábbi antiszemita kijelentéseitől az LMP elhatárolódik, azonban a politikus bocsánatkérését elfogadták, és remélik, a választók is el tudják fogadni.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt itt lehet megtekinteni:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd