Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fehér ruhában, virágokkal tüntettek a belarusz nagykövetségnél Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fehér ruhás, virágos tüntetést szerveztek a Belarusz nagykövetség épületéhez, hogy így nyilvánítsák ki „együttérzésüket, szolidaritásukat, azokkal a bátor belorusz nőkkel, anyákkal, akik utcára vonulva történelmet írnak”. Ez egyébként már a második alkalom hogy a fehérorosz nép melletti kiállók a nagykövetség előtt tartottak demonstrációt.

„Álljunk ki mellettük, hogy a támogatásunk erőt adjon Nekik nem mindennapi, hősies küzdelmükhöz!”

– áll az esemény Facebook oldalán

Szolidaritási tüntetés a fehérorosz demonstrációk mellett, előtérben a fehérorosz ellenzék záaszlaja, háttérben a belarusz nagykövetség.

A tüntetés szervezői beszédükben elmondták, azok mellett állnak most ki akik annak ellenére mentek az utcára, hogy tudták kegyetlen erőszakkal és brutalitással támadnak majd rájuk. Az anyák, lányok, feleségek, testvérek mellett, akik összefogtak, hogy egy más, egy szabadabb világot teremtsenek, akik kiálltak magukért, családjukért és azt mondták elég. Elég a zsarnokságból, a nárcisztikus vezetésből.

A belrusz nők nem csak azt tudták megmutatni a világnak hogy bátran szelíden szembe tudnak szállni a zsarnokságnak hanem hogy fehér ruhában összekapaszkodva képesek egy új szabadabb világot varázsolni.

Százezrek merítettek erőt ezen nők bátorságából, akik megmutatták a világnak, hogy az összefogásban milyen erő lappang. A belarusz nők egy ajándékot adtak a világnak, az egymásba vetett bizalom ajándékát, hogy a fehér ruhák és virágok előtt az erőszak megtorpan.

„Minden szeretet fölkelés. Minden falak és minden határok és minden végességek ellen. Szelíd, de leverhetetlen fölkelés.”

–  zárták Ancsel Éva szavaival a beszédet, majd elhangzott Gergely Ágnes „Borgess olvasása közben” című verse, Kaposi Dóra előadásában.

A tüntetés lezárásaként 20 perces néma csenddel fejezték ki együttérzésüket, és virágokat helyeztek el a nagykövetség épületével szemben felállított kordonon.

Élő közvetítésünk az eseményről itt megtekinthető:

Fehér ruhás nők állnak ki Belarusz mellett! Élőben a Mércén!

Közzétette: Mérce – 2020. augusztus 24., hétfő

A fehér ruha a belarusz ellenzék egyik szimbólumává vált, miután az ellenzéki miniszterelnök jelölt követpit fehér karkötő viselésére kérte, hogy így fejezzék ki összetartozásukat. Emellett a fehér szín a béke jelképe és a Szovjetunió előtti belarusz zászló egyik színe a vörös mellett. A demonstrációk kezdete óta több alkalommal vonultak fel nagy csoportban nők fehérbe öltözve, illetve szintén fehérben álltak élőláncot a fővárosban a sztálini megtorlásoknak helyszínt adó Kuropati erőd és tüntetők fogva tartásának helyszíne, az Okreszitna utcai fogda  között, 13 kilométer hosszan. A demonstrálók másik jelképévé a fehér és vörös virágok, általában rózsák váltak, amiket gyakran átadnak a velük szemben álló rendőröknek.

A tüntetések kezdete óta Belaruszban már közel 7000 embert tartóztattak le és eddig ketten életüket vesztették.

A Belarusz választások óta az országban megindult demonstrációkat és eseményeket a Mércén közelebbről is követjük, az ezzel kapcsolatos további cikkeink itt találhatóak.

Címlapkép: Mérce