Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkvezetők tűnnek el sorra Belaruszban, már ezernél többen tüntetnek Minszkben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (22:04):

Az ENSZ már négy halottról tud összesen a Belaruszban eddig lezajlott tüntetéseken augusztus 10. és 19. között. A szervezet Emberi Jogi főbiztosa, Liz Throssell szóvivője hangsúlyozta, hogy jelenleg több mint 100 ember van letartóztatásban Belaruszban a tüntetésekkel kapcsolatban, és közülük hatvannak kell súlyos vádakkal, és esetlegesen hosszan tartó börtönnel szembenéznie.

Korábban írtuk:

A Belaruszkali kitermelő sztrájkbizottságának harmadik tagja tűnt el nyomtalanul Belaruszban. A sztrájkbizottság erről Telegramon értesítette az olvasókat.

Pavel Sevcsenko eltűnése előtt telefonon egy ismerősének annyit mondott, hogy „beszéltek vele”, mikor megkérdezték, hogy a hatalom képviselői-e, annyit mondott csak: „Nem igazán. Visszahívlak később” – majd letette a telefont.

Egy későbbi üzenetében azt írta, hogy „nyugdíjba (vissza-) vonul”, azóta nem elérhető.

Reggel hír érkezett arról is, hogy két másik sztrájkbizottsági tag, Aleszja Loginova és Vlagyimir Loginov szintén felszívódott.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, a Belaruszkali és a Naftan kőolaj-feldolgozók munkatársai vasárnap csatlakoztak az országos sztrájkhullámhoz Belaruszban. A munkások az összes politikai fogoly szabadon engedését, Alekszandr Lukasenka lemondását és új választás kiírását követelik.

A gyár munkásai a tervek szerint hétfőn beszüntettek minden bányászati és alagútfúró tevékenységet, ugyanők leállították a segédüzemek és a feldolgozók működését is.

Időközben Minszkben újabb tüntetés bontakozott ki a Függetlenség téren az esti órákban. A jelentések szerint több mint ezer ember van már kint. A tömeg a „diktatúrák nem élnek örökké” rigmust skandálja, valószínűleg így utalva Lukasenka napokban tett kijelentésére, miszerint „csak akkor lesznek új választások, ha őt megölik.”

A Fehéroroszországban zajló eseményeket itt követjük, többször percről percre, a Lukasenka által minden bizonnyal elcsalt választások után kitört tüntetések további fejleményeiről folyamatosan beszámolunk.

(Novaja Gazeta)