Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetőpert indított a fehérorosz legfőbb ügyészség az ellenzéki politikai tömörülés ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Az államrend nyílt megdöntési kísérletével” vádolja Fehéroroszország az utcai tüntetések után ellenzéki politikusok és neves személyiségek által megalapított „Nemzeti Koordinációs Tanácsot”, amelynek feladata hogy nyílt politikai csoportosulásként, tömörülésként próbáljanak nyomást gyakorolni a regnáló, monolitikus hatalomra.

Az orosz RIA hírügynökség szerint a minszki legfőbb ügyész vádemelése csupán egyetlen nappal azután született, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök nyilvános beszédben fenyegetett meg mindenkit aki továbbra is sztrájkol, tüntet vagy más módon tiltakozik az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalos eredménye ellen. Az ellenzék és – nagyjából a fél ország, valamint az EU és a német kancellár szerint – Lukasenka itt elért, 80%-os győzelme választási csalás eredménye volt, szerintük az immár litván száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaja szerezte meg az elnöki címet.

Az ellenzék tanács tagja ő és a legfontosabb ellenzéki elnökjelöltek is, de csatlakozott hozzájuk Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író és Pavel Latusko, a Janka Kupala Nemzeti Színház eltávolított igazgatója is. Kiadott közleményük szerint a legfőbb ügyész vádjai nem állják meg a helyüket, ők pedig politikai csoportként a hatályos fehérorosz törvényeknek megfelelően működnek.

Lukasenka, miután hétfőn sikertelenül igyekezett a legnagyobb gyárakban elharapódzó általános sztrájkokat személyes jelenlétével megállítani, és sem ezek, sem a demonstrációk nem hagytak alább, tegnap egyszerűen kijelentette, a „rendnek” a belügyi szervek – a speciális rendőrség, és a KGB – fognak érvényt szerezni az országban.

Egyre több eltűnt és halottak száma is

A tüntetéseket egyre sötétebb eszközökkel, és egyre gyakrabban informális bosszúval, megfélemlítéssel kezeli a központi hatalom. Kedden este például holtan találták Konsztantyin Sismakovot, a Vavkaviszki Hadtörténeti Múzeum igazgatóját, aki augusztus 9-én szavazatszámláló bizottsági elnök volt, és ellenzéki körökben meglehetős hírnévre tett szert azzal, hogy megtagadta a választási jegyzőkönyv aláírását, mondván, a választási eredmények nem hitelesek. Bár halálának okai hivatalosan nem ismertek, tudták róla, hogy el akarta hagyni múzeumi állását, és arra gyanakszanak halála a politikai nyomás következtében elkövetett öngyilkosság volt.

Ma pedig, ahogyan arról a moszkvai, független Novaja Gazeta a fehérorosz Tut.by nyomán beszámolt, a MAZ gyár dolgozói pedig a vállalatvezetés egyre növekvő nyomására panaszkodtak, amellyel a sztrájk felfüggesztését akarják elérni. Sokakat nem engednek ki a gyár területéről, papírjaikat pedig elkobozták.

(Reuters, RIA, Novaja Gazeta)