Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetőpert indított a fehérorosz legfőbb ügyészség az ellenzéki politikai tömörülés ellen

„Az államrend nyílt megdöntési kísérletével” vádolja Fehéroroszország az utcai tüntetések után ellenzéki politikusok és neves személyiségek által megalapított „Nemzeti Koordinációs Tanácsot”, amelynek feladata hogy nyílt politikai csoportosulásként, tömörülésként próbáljanak nyomást gyakorolni a regnáló, monolitikus hatalomra.

Az orosz RIA hírügynökség szerint a minszki legfőbb ügyész vádemelése csupán egyetlen nappal azután született, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök nyilvános beszédben fenyegetett meg mindenkit aki továbbra is sztrájkol, tüntet vagy más módon tiltakozik az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalos eredménye ellen. Az ellenzék és – nagyjából a fél ország, valamint az EU és a német kancellár szerint – Lukasenka itt elért, 80%-os győzelme választási csalás eredménye volt, szerintük az immár litván száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaja szerezte meg az elnöki címet.

Az ellenzék tanács tagja ő és a legfontosabb ellenzéki elnökjelöltek is, de csatlakozott hozzájuk Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író és Pavel Latusko, a Janka Kupala Nemzeti Színház eltávolított igazgatója is. Kiadott közleményük szerint a legfőbb ügyész vádjai nem állják meg a helyüket, ők pedig politikai csoportként a hatályos fehérorosz törvényeknek megfelelően működnek.

Lukasenka, miután hétfőn sikertelenül igyekezett a legnagyobb gyárakban elharapódzó általános sztrájkokat személyes jelenlétével megállítani, és sem ezek, sem a demonstrációk nem hagytak alább, tegnap egyszerűen kijelentette, a „rendnek” a belügyi szervek – a speciális rendőrség, és a KGB – fognak érvényt szerezni az országban.

Egyre több eltűnt és halottak száma is

A tüntetéseket egyre sötétebb eszközökkel, és egyre gyakrabban informális bosszúval, megfélemlítéssel kezeli a központi hatalom. Kedden este például holtan találták Konsztantyin Sismakovot, a Vavkaviszki Hadtörténeti Múzeum igazgatóját, aki augusztus 9-én szavazatszámláló bizottsági elnök volt, és ellenzéki körökben meglehetős hírnévre tett szert azzal, hogy megtagadta a választási jegyzőkönyv aláírását, mondván, a választási eredmények nem hitelesek. Bár halálának okai hivatalosan nem ismertek, tudták róla, hogy el akarta hagyni múzeumi állását, és arra gyanakszanak halála a politikai nyomás következtében elkövetett öngyilkosság volt.

Ma pedig, ahogyan arról a moszkvai, független Novaja Gazeta a fehérorosz Tut.by nyomán beszámolt, a MAZ gyár dolgozói pedig a vállalatvezetés egyre növekvő nyomására panaszkodtak, amellyel a sztrájk felfüggesztését akarják elérni. Sokakat nem engednek ki a gyár területéről, papírjaikat pedig elkobozták.

(Reuters, RIA, Novaja Gazeta)