Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holtan találták a belarusz múzeumigazgatót, aki nem akarta aláírni a választási jegyzőkönyvet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Holtan találták Konsztantyin Sismakovot, a Vavkaviszki Hadtörténeti Múzeum igazgatóját, aki a múlt vasárnapi választásokon bizottsági tag volt, ám a végén megtagadta a meghamisított eredményeket tartalmazó jegyzőkönyv aláírását – írta meg Franak Viacorka belarusz újságíró Twitteren, majd nem sokkal később a férfit kereső csoport is megerősítette az információt.

Eltűnéséről augusztus 16-án számolt be a tut.by, miután Sismakov azzal hívta fel a feleségét, hogy többé nem akar a múzeumban dolgozni és hazaköltözik (a munka miatt a pár távkapcsolatban élt), de ezek után többé nem hallottak felőle és a telefonját sem tudták hívni.

Sismakov apja a belarusz hírportálnak néhány napja azt nyilatkozta, ő úgy tudja, a múzeumigazgatón kívül még egy személy volt bizottsági tag a szavazókörzetükben, de egyikük sem volt hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet, így végül valaki más írta alá azt. Ezt követően a férfi péntekig szabadságon volt, majd szombaton hívta fel feleségét azzal, hogy felmondását tervezi.

A keresőcsoport szerint a halálát nem idegenkezűség okozta, a körülmények inkább öngyilkosságra utalnak.

Viacorka Twitteren hozzátette, szerinte kevés rá az esély, hogy az esetet részletesen kivizsgálják.

Kedd reggel múzeumi dolgozók egy csoportja tüntetést is szervezett, amely során a jelenlévők „Hol van Konsztantyin Sismakov?” feliratú molinóval demonstráltak.

Miközben Fehéroroszországban már második hete tartanak az országos sztrájkok és tüntetések a múlt vasárnapi választás miatt, kedden több hír is napvilágot látott a helyzettel kapcsolatban.

Angela Merkel szűkszavú közleményt adott ki arról, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, a kancellár álláspontja pedig az, hogy a fehéroroszországi kormánynak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben, haladéktalanul szabadon kell bocsátania a politikai foglyokat és a válság megoldása érdekében nemzeti párbeszédet kell kezdenie az ellenzékkel és a társadalommal.

A fehérorosz ellenzék pedig koordinációs tanácsot alakított, hogy közösen, civilek képviselőivel is összefogva vezessék ki az országot a belpolitikai válságból.

A tanács célja a békés hatalomátadás levezetése.

A testület létrehozását egyébként Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt javasolta – írta meg a Magyar Narancs.

A Litvániába menekült Tyihanovszkaja legutóbb vasárnap intézett új videót a nyilvánosság felé, amelyben arra biztatja a fehérorosz népet, hogy ne hagyja abba a tüntetést, és tartson ki az Alekszandr Lukasenko rezsimje elleni küzdelemben.

Frissítés (19.07): Az MTI írta meg kedd este, hogy Belarusz katonai egységeket vezényelt a nyugati határára, válaszul a külföldi kormányoknak a fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira – jelentette be Aljakszandr Lukasenka elnök kedden az állami televízióban közvetített beszédében.

A hivatalban lévő államfő szerint a csapatok teljes készültségben vannak, és készek teljesíteni a kötelességüket. Az elnök hatalomátvételi kísérletnek minősítette a Szvetlana Tyihanovszkaja által javasolt ellenzéki koordinációs tanács létrehozását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.