Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb tüntetőt gyilkoltak meg a rendőrök Belaruszban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb halálos áldozata van a belarusz tüntetéseknek: a 43 éves Gennadij Sutovot augusztus 11-én lőtte fejbe a rendőrség Bresztben, szerda délelőtt halt bele sérüléseibe a minszki katonai kórházban. Hivatalosan két halálos áldozata volt eddig a Lukasenka ellen kirobbant tüntetéshullámnak.

Szemtanúk szerint Sutov nem viselkedett erőszakosan, csupán sétált, amikor a háztetőkről leadott lövés eltalálta.

A családtagjai két napon keresztül nem találták a férfit, mint utólag kiderült, először egy breszti kórházba szállították, majd helikopterrel Minszkbe. Sutov lánya szerint a férfi rendkívül súlyos fejsérülést szenvedett, az orvosok „nem adtak semmilyen prognózist”.

A Belügyminisztérium közleménye szerint augusztus 11-én a rendőrség a lakosság védelme érdekében lőtt éles fegyverrel a tüntetők egy „erőszakos csoportjára” Bresztben. A tyt.by emlékeztet arra, hogy augusztus 9-11 között nagyjából 100 embert láttak el a breszti kórházak kisebb-nagyobb sérülésekkel, 23 embert bent kellett tartani a kórházban, közülük többen műtéti beavatkozásra szorultak.

Az augusztus 11-i tüntetések során nemcsak Bresztben volt tapasztalható súlyos rendőri brutalitás, a közösségi média megtelt az ezeket az eseteket dokumentáló felvételekkel. Egy férfi például arról számolt be, hogy a tüntetésen a rendőrök leteperték, rugdosták és pajzsaikkal ütötték. „A fejemben már elbúcsúztam a családomtól” – tette hozzá. Egy minszki taxisofőr pedig arról számolt be, hogy felvett 3 tizenéves fiatalt, a közlekedési rendőrség azonban elállta az útjukat, egy rohamrendőröket szállító furgon pedig hátulról vágta el az útjukat. Mindannyiukat kirángatták az autóból, és a rohamrendőrök gumibottal kezdték el ütlegelni őket, majd az autót is megrongálták. Majdnem mindenkit elvittek, az egyik habzó szájjal vonagló fiatalt és a taxissofőrt hagyták csak a helyszínen, utóbbinak még gúnyosan azt mondták, most visszamehet dolgozni.

A tüntetéshullám hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Ezután duzzadt óriásira a mozgalom, és egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek. Augusztus 16-án 100 ezres tömeg tüntetett Lukasenka ellen, azóta azonban valamelyest elcsendesedtek a demonstrációk.

A Lukasenka rendszere elleni tiltakozási hullámot folyamatosan követjük a Mércéncikkeinket itt olvashatod.

Mindeközben Angela Merkel és Vlagyimir Putyin kedden tárgyalt a helyzetről, amely után az oroszok közölték, hogy „Oroszország számára elfogadhatatlan bármilyen külső beavatkozás Belarusz belügyeibe”, és Putyin reményét fejezte ki, hogy a helyzet minél előbb rendeződik. A 27 EU-ország állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács pedig szerdán tart rendkívüli ülést a belarusz helyzetről, amin várhatóan szankciók kivetéséről fognak dönteni.

Az EU ipari biztosa, Thierry Breton szerda reggel kijelentette, hogy

„teljesen világos, hogy a belarusz elnökválasztás kimenetele nem egyezik az emberek akaratával, elfogadhatatlan erőszak történik és a törvényeket nem tartják tiszteletben. A szankciókat már meghoztuk, ne legyen kétség afelől, hogy ezek megerősítést kapnak ma délután.”

A belarusz ellenzék Litvániába kényszerült vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja videóüzenetben kérte az EU vezetőit, hogy ne ismerjék el az elnökválasztás eredményét. „Arra szólítom fel önöket, hogy ne ismerjék el ennek az elcsalt választásnak az eredményét” – idézi Tyihanovszkaját a Reuters. „Lukasenka minden legitimitását elvesztette nemzetünk és a világ szemében is.”

Címlapkép: Tatsiana Falova, Facebook