Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

444: Háromszorosára emelnék a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Augusztus 4-én az ócsai önkormányzat bejelentette, hogy háromszorosára emelik a „devizahiteles lakótelepként” is emlegetett lakóterületen a bérleti díjakat, így a jelenlegi, 16-21 ezer forint helyett 2021-től már 60-84 ezer forintot kell fizetni az elvileg szociális alapon kiadott ingatlanokért – tudta meg a 444.

A lakótelepet 2011-ben hozták létre Ócsán a kormány Szociális Családiház-építési Programján belül, és olyan családok bérelhetik a házakat, akik nem tudták fizetni devizahitelüket, ezért inkább eladták otthonukat. Az Index 2016-ban írta meg, hogy az építkezés veszteséges lett, a tervezett 500 ház helyett csupán 80-at sikerült megépíteni 2,7 milliárd forintból.

A házakat 2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő adta ki, majd Ócsa önkormányzatához kerültek.

A város ekkor vállalta, hogy 2 évig nem módosítanak a bérleti feltételeken – ez a moratórium jár le 2021. január elsején, és ekkortól kerülne sor a drasztikus lakbéremelésre.

Az önkormányzat szerint azoknak a háztartásoknak kisebb mértékben emelnék meg a díját, ahol a lakók rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik annak mérséklését. Csakhogy a helyiek szerint kevesen lesznek jogosultak erre a kedvezményre, ugyanis ha egy 4 fős családnál az összjövedelem meghaladja a 230 ezer forintot, már kiesik a „szociális” bérlői kategóriából. Ez önmagában sem nagy bevétel, de itt sokan a lakbéren felül még mindig törlesztik a devizahitelt vagy adósságcsapdából próbálnak kijutni.

A 444 helyiekkel készült riportja szerint mindez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakókat: sokan már most látják, hogy nem fogják tudni kigazdálkodni a megemelt bérleti díjakat, mások pedig arról panaszkodtak, hogy csak nemrég sikerült talpra állniuk, de az emelés újra lenullázhatja őket.

A július 31-én elfogadott önkormányzati rendelet azzal indokolja a bérleti díjak emelését, hogy így egységesítenék a lakók fizetési kötelezettségeit, amelynek köszönhetően megszűnne „az indokolatlan különbségtétel, diszkrimináció”. A 444 szerint a mondat második fele a 2017-ben elfogadott lakásrendeletre utal, amelynek értelmében Ócsán a többi önkormányzati ingatlannál már korábban bevezették ugyanazt a bérlési feltételrendszert, amit most a lakótelepre is kiterjesztenének.

A hírportál arról is ír, hogy a bérleti díj emelésével Ócsa önkormányzata azt is szeretné elérni, hogy azok is felzárkózzanak, akiket az elmúlt másfél évben a közeli romatelepről költöztettek az itt megüresedett ingatlanokba.

Csakhogy a szociális segítségnyújtás időközben eltűnt a lakótelepről, pedig az áttelepített embereknek szükségük lett volna ilyen segítségre, hogy a bérléssel járó feltételrendszert teljesíteni tudják – ezt mutatja az is, hogy a helyiek szerint az utóbbi hónapokban több kilakoltatás is történt.

A lakótelepen élők már tettek bejelentést a helyzetről, az ügy jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatalnál van, de jogsegély reményében jogvédő szervezetek támogatását is aktívan keresik a helyiek. A 444 megkereste Ócsa polgármesterét az üggyel kapcsolatban, de egyelőre nem válaszolt kérdéseikre.