Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolgálati közlemény: a Mércén folytatja a PogiBlog

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy társoldali hálózatunk ismét egy újabb bloggal bővül: mostantól Pogátsa Zoltán közgazdász blogja, a PogiBlog is a Mérce felületén, a pogi.merce.hu címen érhető el.

Ezzel a BalraÁt, a Partizán és a Tett mellett a magyarországi baloldali nyilvánosság egy újabb felülete jelenik meg nálunk, és a PogiBlogon megszokott aktuális, rövid elemzések, gondolatok és ajánlók a továbbiakban a Mérce hálózatán jelennek meg, míg Pogátsa Zoltán nagyobb lélegzetvételű anyagait továbbra is az Új Egyenlőségen találjátok – ezeket mellesleg általában szintén átvesszük a Mércére, ezen a linken elérhető Pogi minden eddigi nálunk megjelent cikke.

Pogi munkásságával folyamatosan emlékeztet minket arra, hogy a közgazdaságtan – szemben napjaink fősodratú irányzatainak szemléletével – nem egyszerűen matematikai egyenletek összessége, hanem társadalomtudomány, melynek célja, hogy leírja és meghatározza azon gazdasági alapokat, melyektől a társadalom működésének módja függ.

Vagyis végső soron elvekről, értékekről és a társadalomról alkotott képünktől függ, hogy mely irányzatot követjük, milyen rendszert találunk üdvözítőnek – szó sincs arról, hogy ne lenne alternatíva, és a történelem sem ért véget.

Rövid leírásaival, különböző jelenségekre adott reakcióival és könnyen érthető ábráival közelebb hozza az olvasóhoz a gazdasági összefüggéseket, a száraz és bonyolult közgazdasági szövegekkel szemben úgy, hogy a szakmai pontossága mellett közérthető is marad, ez pedig a (neo)liberális közbeszéddel szemben hatalmas érték.

Gondolatainak megítélése széles skálán mozog a baloldali diskurzusban: noha napjainkban féktelenebbül tombol a kapitalizmus Magyarországon, mint talán valaha, és bármerre nézünk, látjuk, hogy az állam nem végzi el legalapvetőbb feladatát, nem szolgálja megfelelő módon a társadalmat, Pogi a szociális demokrácia programját, és egy igazságosabb, újraelosztó társadalom vízióját képviseli.

A fent említett ideológia képviselői szerint a nemzetközi példák azt mutatják, egy ország úgy is működhet az „egyenlőség, igazságosság és fenntarthatóság” vezérfonalai mentén, hogy közben a jelenleg is fennálló globális kapitalizmus megmarad – csak éppen mind az egyes államok, mind a globális rend működésén komoly kiigazításokra van szükség.

Társoldalaink, az általuk képviselt ideológiák eddig is különböztek egymástól némiképp, és ahogy bővülünk, még diverzebb lesz portfóliónk – ez így is van rendjén.

A Mércében egy olyan hálózat építésén dolgozunk, amelyben a rengeteg felhalmozott tudás, az egymásra és külső eseményekre adott reakciók szervesen kapcsolódnak egymáshoz, ugyanakkor üdvözöljük a vitát, és biztatjuk az ebben való részvételre valamennyi külső és belső szerzőnket is.

Azzal, hogy a PogiBlog hozzánk költözik, a közös gondolkodást szeretnénk elősegíteni: a Pogi által képviselt szociáldemokrata szemlélettel vélhetően sokan kívánnak majd vitába szállni a Mérce és társoldalai hasábjain.

Akkor hát vitázzanak!

Hisz ez a Mérce egyik legnagyobb értéke: társoldalaink, a hálózat és a vita, amivel a különböző, az egyenlőségen, szabadságon és szolidaritáson alapuló eszmék képviselői a társadalom minél szélesebb rétegeihez juthatnak el, és együtt találjuk ki, hogyan is lehet egy jobb világot építeni.

Tehát a labda már a levegőben: olvasóink, társoldalaink és szerzőink, itt egy újabb szín a hálózatunkon, tessék egyetérteni, vitázni, szeretni vagy nem szeretni, és legfőképp olvasni – utóbbit az is segíteni fogja, hogy a PogiBlog bejegyzéseit – többi társoldalunk tartalmaihoz hasonlóan – rendszeresen át fogjuk emelni főoldalunkra, hogy többekhez eljuthassanak ezen írások.