Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömeges leépítések kezdődhetnek a Tescónál még az idén

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nehéz pénzügyi helyzetbe került az angol tulajdonú Tesco, a helyzet javításának érdekében megváltozik az áruházlánc üzletpolitikája, valamint jelentős változások lépnek életbe a kelet-közép-európai piacaikon – írja az Mfor a Magyar Nemzet nyomán.

A cég anyaországi belső átvilágítása várhatóan szeptemberre válik véglegessé, azonban kiszivárgott információk a vártnál kedvezőtlenebb eredményekről, nagy belső feszültségekről számolnak be.

Miután nyár elején a Tesco arról határozott, hogy teljesen kivonul Lengyelországból, jelenleg vizsgálják, hogy a szintén a Tesco Europa leányvállalathoz tartozó piacaik eredményei hogyan támogathatják meg a brit anyavállalatot. Azon túl, hogy már folyamatban van a régióban a központilag elrendelt racionalizálási terv végrehajtása (boltszűkítések, munkakörök megszűntetése, készletcsökkentés, akár piaci kivonulás), a magyarországi leányvállalat legnagyobb havi kiadását a bérköltségek jelentik, így hát

munkaköri átszervezést követően több hullámban végrehajtott csoportos létszámleépítés következhet.

Az eddigi értesülések szerint Csehországban és Szlovákiában az átalakítás inkább az eladóterek szűkítését fogja jelenteni még ebben a pénzügyi évben.

Két hete még arról jelent meg a hír, hogy 700 főt érintő átszervezés indul a Tesco-Global Áruházak Zrt.-ben a beosztások optimalizálása és a „a minél hatékonyabb, a forgalomhoz és a vásárlói igényekhez rugalmasan alkalmazkodó működés érdekében”. Bár az akkor a munkavállalóknak kiküldött levelük tárgya csoportos létszámleépítés, akkor nem kizárólagosan erről, hanem inkább technikai jellegű átalakításokról, új pozíciókra váltásról volt szó, a megszűnő pozíciókban dolgozók munkaviszonya vagy megszűnt (a pozíciójukkal együtt) a levél kézhezvételét követő harminc nap elteltével, vagy pedig maradhattak a cégnél, amennyiben átváltottak a nekik felkínált más pozíciókra.

Az ekkor még nem derült ki, hány főt bocsáthatnak el ténylegesen. A témát akkor a Világgazdaság dolgozta fel, a lap beszámolója szerint a bejelentés előtt a Tesco egyeztetett az érdekképviseletekkel is. Jelenleg a Tesco több mint 200 áruházban 15 ezer dolgozót foglalkoztat Magyarországon, korábban – a kötelező minimálbér-emelések előtt – ez a szám 21 ezer volt.

Frissítés (2020. 08.06. 9.35): Cáfolta a Tesco, hogy leépítést terveznek Magyarországon. A vállalat leszögezte, hogy a magyar, a cseh és a szlovák üzletágak piacain erős pozíciót foglal el, és a növekedési kilátásai is jók. Szerintük az ilyen pletykák szükségetelen feszültségeket keltenek – írja a Napi.hu.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs