Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogsértő adatkezelés miatt marasztalta el az adatvédelmi hatóság a Hír Tv-t

Jogsértően kezelte és hozta nyilvánosságra a Hír TV Troll című műsorában a Magyar Hang főszerkesztőjének, György Zsombornak a személyes adatait, írja a Media1.

A Fidesz-közeli médiaholdinghoz tartozó tévécsatorna egyik 2020. május 15-i adásában hozta nyilvánosságra Boros Bánk az újságíró személyes adatait és privát célokra használt e-mail címét. A Hír TV-t a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila marasztalta el. A NAIH/2020/4721/9-es számú határozat alapján György Zsombor, ha szeretne,

a NAIH eljárásán kívül jogi elégtételt is kérhet bíróságon a GDPR-rendelet alapján adatai jogszerűtlen használata miatt, valamint akár kártérítési igénnyel is felléphet az adatkezelővel szemben.

Péterfalvi szerint az újságíró büntetőfeljelentést is tehet személyes adattal való visszaélés vétsége miatt a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, valamint lehetősége van arra, hogy a jogsértő honlap ideiglenes elérhetőségének korlátozását kezdeményezze.

A Hír TV közölte a NAIH-val, hogy a kifogásolt adatokat mostanra már megsemmisítette, így a hatóság kifejezett szankciót nem szabhatott ki.

Ennek ellenére az adást, ahol az újságíró személyes adatai elhangzottak, sokan láthatták a tévében, a műsorról bárki felvételt készíthetett, tehát az adatok nyilvánosságra hozatala már visszavonhatatlanul megtörtént. Görgy Zsombor a Media1-nek azt nyilatkozta: számára elegendő, hogy a hatóság megállapította, hogy törvénytelenség történt a Hír TV műsorában.

A Media1 nemrég egy másik hasonló esetről is beszámolt: akkor egy 24.hu-s újságíró, Kovács Angel Marianna személyes adatait, lakcímét is nyilvánossá tették, a csatorna több napon át folyamatosan ismertette azt híradóiban. A Hír Tv emellett többször is kiszállt az újságíró lakására és becsöngettek – a Media1 szerint Kovács ügye bíróságra kerül.