Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy: csak a töredékét gyártotta le a beígért maszkoknak a kínai „csodagépsor”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még áprilisban vett szemügyre Orbán Viktor egy Kínából rendelt maszkgyártó gépet a sátoraljaújhelyi fegyházban, a látogatásról természetesen – a járvány kitörése óta már jól megszokott formában – videó is készült.

A helyszínen a fegyház dolgozói arról biztosították a miniszterelnököt, hogy a nap 24 órájában, 106 százalékon dolgoznak az elítéltek, vagyis azokat is bevonják, akiket nem lenne kötelező. A videóban látható még két programozó is, akik éppen a gép beüzemelésén dolgoztak. Amikor a miniszterelnök azt kérdezte tőlük, működni fog-e, egyikőjük azt mondta, „reméljük a legjobbakat”.

A videóban többször is elhangzik, hogy a gép 2,8 millió maszkot képes legyártani egy hónap alatt, és a hirado.hu is erről írt, most viszont Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdéseire válaszolva a Büntetés végrehajtás országos parancsnoka azt közölte: a július 17-ei adatok alapján május 25-e óta csupán 869 340 darab maszkot gyártottak le a fegyházban.

„A hivatkozott mintegy 2,8 millió db/hó adat a büntetés-végrehajtás teljes, maximális gyártási kapacitását fedi le az automata gépsorokon”

– olvasható a válaszban. Ez azonban a képviselő szerint nem igaz.

„A kamu szám a miniszterelnök vicces propaganda videójában hangzott el többször is. A propaganda média, minden tagja buzgón hozta is áprilisban a nagy hírt…”

– írja Hadházy Ákos, aki szerint több magyarázata lehet dolognak:

1. a miniszterelnök képébe hazudott a börtönparancsnok (nem valószínű),

2. Orbán tudta, hogy a gép semmire sem jó, de szükség volt egy jól megtervezett propagandahírre

3. és/vagy a kínaiak tréfálták meg a nekik gazsuláló miniszterelnököt.

A képviselő egy informátorára hivatkozva azt is írja: a gép nem működik „és már le is tettek róla”.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt