Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tevan Imre, az Origo korábbi felelős szerkesztője lesz az Index új főszerkesztő-helyettese

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tevan Imre, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, az Origo korábbi felelős szerkesztője lesz a lap egyik új főszerkesztő-helyettese – írta meg a 24.hu az újságíró egyik Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Tevan azt állítja, garanciákat kapott, hogy ha tartalmai beavatkozást észlelne a lapnál, akkor ezt nyilvánosan jelezheti majd.

A 24.hu szerint azt is hozzátette a posztban:

„nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok.”

Tevan alapvetően vasúti témákkal foglalkozik, és 2011-ben bocsátották el az Indexből, majd 2014-ben került az Origo gazdasági rovatába azután, hogy politikai nyomásra felmondtak Sáling Gergő egykori főszerkesztőnek, és a szerkesztőség nagy része is felmondott.

Itt nem sokkal később Tevan felelős szerkesztő is lett, de posztjában most úgy fogalmazott, 2014 után csak szűk két évig lehetett ott normális és vállalható újságot csinálni, utalva a kormány befolyására.

Tevan szerint a legegyszerűbb azt gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett,  de ő biztos abban, hogy „a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor” – írja a 24.hu.

Tevan hozzátette, ezzel együtt nagyon sokat gondolkozott azon, hogy újra elvállalja-e a főszerkesztő-helyettesi pozíciót.

A bejegyzéséből kiderül, hogy „normális”, független újságot szeretne működtetni, és szerinte az Indexnél ezt még lehet, de biztosan nem örökre szól.

Amint arról korábban beszámoltunk, múlt héten az Index 94 munkatársa közös közleményben nevezte elfogadhatatlannak Dull Szabolcs volt főszerkesztő felmentését, állításuk szerint ezzel a szerkesztőség összeállításába történt beleszólás, ami a lap független működésének alapvető feltétele. Amikor Bodolai László, az Index Zrt. elnöke ennek ellenére nem volt hajlandó visszavenni Dullt, a szerkesztőségből pénteken gyakorlatilag mindenki felmondott.

Minderre azután került sor, hogy Dull június végén a lap függetlenségjelző barométerét átállította, és közleményben jelezte, az Index tartalmi függetlensége és a szerkesztőség érintetlensége „külső befolyás miatt” veszélyben van, mivel felmerült egy olyan terv, hogy a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ezzel lényegében felszámolva a szerkesztőség autonómiáját.

Címlapkép: Az index szerkesztősége Dull Szabolcs menesztését követően. (felhasználva a a távozó indexesek engedélyével)