Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan ellen harcoló török kommunistákat ítéltek el Németországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden börtönbüntetésre ítélte a müncheni bíróság a Török Kommunista Párt/Marxista Leninisták tíz, Németországban élő tagját, mivel a vád szerint külföldön működő terrorszervezetet támogatnak. A fő vádlott Müslüm Elma hat és fél év, társai 2 év 9 hónap és öt év közötti börtönbüntetéseket kaptak – írja a Neues Deutschland.

Az eljárás és a vád kritikusai szerint Németország ezzel az egyre nyíltabban diktatórikus török vezetés kottájából játszik, és a per nyíltan politikai jellegű.

A vádlottak védelme már az eljárás négy évvel ezelőtti kezdetétől fogva felhívta a figyelmet a török kormányzat emberi jogsértéseire és totalitariánus tendenciáira.

„Az AKP-kormányzat 2016. július 15. óta végrehajtott »intézkedései« az egész világnak megmutatták, hogy Törökország úton van egy nyílt diktatórikusnak ható állam felé, mely valamennyi demokratikus és jogállami elvet sutba vágja. Az ügyfeleink elleni eljárást Erdoğan és rezsimje szerződéses munkájaként kell értelmezni. Az eljárás elmúlt napoknak megfelelő folytatása Erdoğan antidemokratikus és jogállamellenes intézkedéseinek legitimálását jelentené”

– mondták a védők már 2016-ban.

Erhan Aktürk, az egyik vádlott az utolsó szó jogán úgy fogalmazott,

„először is ki kell mondani, hogy ez a folyamat egy politikai eljárás. Ezért a válaszok is, a kezdetektől fogva napjainkig politikai természetűek voltak. Mi az elnyomott népek és a leigázott nemzetek oldalán állunk, és vezetjük szabadságharcukat. Épp ezért már rég felmenttettünk, ha nem is a tárgyalóteremben, de az elnyomott népek szíveiben.”

Az eljárás során az egyik vádlott, Dilay Banu Büyükavci orvos a fogvatartás körülményeivel kapcsolatban is panaszkodott. Mint mondta,

„2015. április 15-én vettek őrizetbe, és 2015. április 16-án már a müncheni női börtönben találtam magam. A kínzás egyik legsúlyosabb formáját, az izolációt szenvedtem el Németországban, melyről azt mondják, hogy nem alkalmaz kínzást, és nem sérti meg az emberi jogokat.”

A vád alapja a büntető törvénykönyv 129b paragrafusa volt, mely szerint Németországban vádat lehet emelni külföldi szervezetek ellen, amennyiben hazájában az emberi méltóságot tiszteletben tartó állami rend alapértékei ellen tevékenykedik.

Ez az amit kifogásolnak a vádlottak és védőik, miszerint véleményük – és sokan mások véleménye – szerint Törökország nem felel meg a kitételeknek, miszerint nem tartja tiszteletben az emberi jogokat és méltóságot, hanem a jelenlegi kormányzat alatt egyértelműen egyre diktatórikusabb tendenciákat mutat.

A német kormány azonban igyekszik fenntartani a törékeny békét Erdoğan Törökországával – az ítélet kritikusai épp ennek fényében értelmezik az eljárást és az ítéletet az elnyomó vezetés felé tett gesztusként, egyben a rezsim felmentéseként.

Csütörtökön a bíróság épülete előtt szolidaritási tüntetést tartottak – rengeteg vörös zászló közt – az Európai Török Munkások Konföderációja, a kurd KCDK-E ernyőszervezet, a Vörös Segély és más baloldali szervezetek, szimpatizánsok részvételével a BTK 129b paragrafusának eltörléséért, valamint az Erdoğan-rezsimmel folytatott együttműködés befejezéséért.

A TKP/ML-t 1972-ben alapították, célja, hogy akár fegyveres harc útján küzdjön a török államrend ellen és a proletárdiktatúráért, 2004. és 2015. között a párt fegyveres szárnya robbantásos és fegyveres támadásokat hajtott végre a török hadsereg ellen. A most elítélteket azzal vádolják, hogy a párt külföldi szárnyaként részt vettek az anyaszervezet finanszírozásában és propagandával segítették elő céljaik elérését. A szervezetet figyeli a titkosszolgálat, azonban Németországban nincs betiltva (Törökországban ezzel szemben természetesen be van).