Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Furcsának találod Lázár Jánost a Teniszszövetség élén? És mi a helyzet a többiekkel?

Ez a cikk több mint 3 éves.

156 igennel és két érvénytelen vokssal Lázár Jánost választották tegnap a magyar Tenisz Szövetség elnökévé. A pixisből némiképp kiesett egykori kancelláriaminiszter elmondása szerint a posztra egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel (reméljük, hasonlóan hatékony lesz majd, mint a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként).

De ha esetleg bárki furcsállaná, hogy a teniszezésben mindeddig nem nagyon jeleskedő Lázár lett a teniszszövetség elnöke, annak a teljesség igénye nélkül álljon még itt néhány, sportágakban is jeleskedő fideszes politikus névsora. Kezdjük az evidensebbekkel:

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke 2015 óta Kocsis Máté, Józsefváros volt polgármestere, most éppen a Fidesz frakcióvezetője. És bár mielőtt a szövetség elnöke lett, elnökségi tagként még az FTC női kézilabda-szakosztályának munkájában is részt vett, Wikipédia-lapján mégis az olvasható: „Szabadidejében szívesen focizik, olvas.”

A Magyar Birkózó Szövetség élén (szintén 2015 óta) Németh Szilárd, minden rezsicsökkentések atyja és pacalpörköltek ura, egyben a Fidesz alelnöke áll.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke 2011 óta az a Kósa Lajos, aki nem csak a fémkupakok ellen viselt már hadat, de meggyűlt a baja egy csengeri örökösnővel is, jelenleg azonban a Fidesz ügyvezető alelnöke, és ő felel a megyei jogú városok fejlesztéséért is.

Nem is olyan régóta, 2019 szeptemberétől vezeti Bajkai István a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, igaz, előtte már volt pénzügyi biztos is. Bajkai igen sokoldalú politikus, alapító tagja volt a Fidesznek (és a párt egyik legnagyobb egyéni támogatója is egyben), jelenleg országgyűlési képviselő, de az Orbán-család ügyvédjeként is emlegetik.

2012 óta a Magyar Vívószövetség elnöke az a Csampa Zsolt, akit még a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szabó Bencének sem sikerült idén kibillentenie posztjáról (érdekesség, hogy 2012-ben egyenesen Deutsch Tamást legyőzve lett elnök). Csampa politikai pályafutása közel sem ennyire izgalmas, volt országgyűlési képviselője is a Fidesznek, most éppen a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, de sok vizet nem szokott zavarni.

A Magyar Röplabda Szövetséget 2015 óta az a Dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) vezeti, aki egyben Nyíregyháza polgármestere is, róla leginkább most azt érdemes kiemelni, hogy saját hatáskörben 70 millió forinttal vágta meg a Nyíregyháza Spartacus FC labdarúgó csapatának idei támogatását. Merész…

A Magyar Jégkorong Szövetség elnöke 2016 óta Such György közgazdász, újságíró, aki a kilencvenes években egyenesen Orbán Viktor legközvetlenebb bizalmasaként vált ismertté (remek portrét írt róla még az Origón Albert Ákos, érdemes elolvasni), és bár később kiesett a pixisből, ám a Magyar Rádióba fideszes kapacitálásra ült be, hogy aztán teljesen átalakítsa azt. Állítólag pont ottani megerősödése miatt vált ismét feleslegessé a 2010-es kétharmad után, ám mivel pártunk és kormányunk senkit sem hagy az út szélén, Such 2013-ban Kövér László támogatásával lett az Országgyűlés hivatalának főigazgatója.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke 2013 óta Nátrán Roland. Nátránt valószínűleg nem nagyon kell bemutatni senkinek: egy ideig a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt, hogy onnan az állami tulajdonú Eximbank vezetőjévé avanzsáljon. Tavaly nyáron pedig már gyanúsítottként hallgatták ki, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt.

Kilóg némileg a sorból Vári Attila, aki 2018 óta vezeti a Magyar Vízilabda Szövetséget, koránt sem érdemtelenül, hiszen a sportág kétszeres olimpiai bajnoka és világbajnoka. Szűk hete választották újra, további négy évig vezetheti a szövetséget.

Vári emellett 2019-ben a Fidesz polgármester-jelöltje volt Pécsen, ahol végül Péterffy Attila nyerte az önkormányzati választást. Péterffy 3 nappal a választások után jelezte, hogy átvilágítják az önkormányzati cégeket, így a a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt.-t is, amelyet Vári vezetett akkoriban. Utóbb kiderült, hogy Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Nem sokkal később Vári lemondott vezérigazgatói posztjáról. Jelenleg önkormányzati képviselő.

Szintén sportolóból avanzsált politikussá Szalay Ferenc, egykori kosárlabdázó, aki jelenleg Szolnok fideszes polgármestere. Szalay 2010 óta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is egyben. A szolnoki polgármesterről talán elég annyit kiemelni: még 2016-ban, egy képviselő-testületi ülésen hallgatta meg a helyi lakosok panaszait egy idős hölgy tolmácsolásában, majd miután az asszony távozott, csak annyit fűzött hozzá (bekapcsolt mikrofon mellett):

„Ennyi hülye vén kurvát”

Pár mondatban érdemes megemlékezni egyébként Bienerth Gusztávról is, akit 2017 januárjában érezhető kormányzati nyomásra a Magyar Úszó Szövetség elnökének választottak, hogy még ezév szeptemberében rendkívüli közgyűlésen visszahívják. Bienerth 2016 áprilisától amúgy a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosként tevékenykedett, azon posztjáról épp 2017 februárjában mondott le – vagyis elég sűrű volt akkoriban az élete…

És akkor azt már tényleg hagyjuk is, hogy Deutsch Tamás nem csak az MTK és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, de a MOB téli sportágakért felelős alelnöke is egyben.

FRISSÍTÉS: Olvasói jelzésre (amit köszönök!) kénytelen vagyok kiegészíteni Deutsch Tamás feladatainak listáját, az EP-képviselő és Twitter-bajnok politikus ugyanis a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is alelnöke. Funfact, hogy Nátrán Roland is elnökségi tag ugyanitt.

Ha bárkit/bármit kihagytam volna, szívesen veszem a további kiegészítéseket is!

Csak bízhatunk benne, hogy e sok kiválóság mellett Lázár János is megállja majd a helyét!