Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szexuális, verbális és fizikai bántalmazásról számoltak be a Balettintézet volt diákjai

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Azonnali számos olyan volt diákkal beszélt, akik egykor a Magyar Táncművészeti Egyetem balettintézetébe jártak, és mindegyikük arról számolt be, hogy a tanárok rendszeresen megalázták és verték őket, de többen nyilatkoztak arról is, hogy szerintük anorexiába hajszolták őket, mások pedig konkrét szexuális zaklatásról is vallottak. Noha a megszólalók által elmesélt esetek nagyjából 20 évvel ezelőtt történtek, több olyan megvádolt tanár is van köztük, akik máig oktat.

Az intézettel kapcsolatos vádak nem most kezdődtek, korábban Kriston László egykori növendék Facebookon és a wmn.hu-nak osztotta meg a bántalmazásokkal kapcsolatos emlékeit arról. Ezekre az MTE jelenlegi rektora, Bolvári-Takács Gábor úgy reagált, nem lehet kivizsgálni az ügyeket, mert nincsenek benne konkrétumok, csak általános tendenciák. Az Azonnali ezért saját tapasztalatokkal és vádakkal előálló volt diákokat szólaltatott meg, akik megerősítették azokat, amiket Kriston elmondott.

A több mint 5 ezer szavas cikk 6 fejezeten át hoz fel megrendítő példákat arról, hogyan bántalmazták az odajáró növendékeket. Az Azonnali szerint az intézet tekintélyelvűségére épülő légkörön belül eleve könnyebb volt elfogadni, hogy egyes mesterek megalázzák vagy akár fizikailag is megfenyítik a gyerekeket bevett oktatási módszerként, így a diákok sokszor nem is kérdőjelezték meg, hogy miért is kell ennyi mindent elszenvedniük a fejlődés és tanulás nevében.

A cikkben megszólalók közül többen beszámoltak arról, hogy a gyerekek rivalizálása már korán elkezdődött, így rendszeres volt, hogy a nagyobbak megverték vagy megalázták a kisebbeket: fekvőtámaszoztatták vagy feltették őket az öltözőszekrény tetejére, és bottal ütötték őket, ha le akartak mászni.

Az efféle abúzusok két fő helyszíne az öltöző és a kollégium volt, és bár voltak, akik szóltak a nevelőknek arról, hogy rettegésben élnek, nem lett következménye a panaszoknak.

A tapasztalatok szerint az is mindennapos volt, hogy a mesterek, vagyis az oktató táncművészek verik a diákokat.

A beszámolók szerint több oktató egyszerűen kijelentette, hogy ő ver az órákon, de megesett, hogy székeket dobtak a gyerekekre, és volt olyan diák is, akit annyira megütöttek, hogy elterült a földön, másnál pedig a verés után agyrázkódás gyanúja merült fel.

Több nőnemű volt diák pedig arról számolt be, hogy szerintük az anorexiába hajszolták őket, egyikük szerint az elismert táncos és mester, Sárközi Gyula egyszer több lányra rámutatott és azt mondta:

„takarodjatok ki a teremből, dagadt disznók, majd csak akkor gyertek vissza, ha lefogytatok!”

A cikkben megszólaló személy hozzátette, ő ezt úgy kapta meg, hogy 173 centisen 47-48 kiló volt. A kipécézés, a verbális abúzus is gyakori volt a beszámolók alapján, egyikük szerint egy mester egy 13 éves növendéket egyszer „lekurvázott”.

De a nyilatkozó egykori növendékek szerint bevett taktika volt az is, hogy a tanárok levegőnek nézték azokat, akiket nem kedveltek – az egyikük elmondta, sírva fakadt, amikor egy tanára sok idő után végre hozzászólt.

A nyilatkozó személyek hozzátették, akkor tudtak esetleg jobb bánásmódban részesülni, ha a szüleik ajándékokat adtak a tanároknak.

Három volt diák szexuális bántalmazással kapcsolatos vádakat is megfogalmazott. Egyikük mestere az izmok megvizsgálása, a másik megszólalóé pedig lábmasszírozás közben fogdosta meg diákja nemi szervét – mindkét érintett akkor 14-15 éves fiú volt. A harmadik egykori növendékét mestere orális szexben részesítette a nyilatkozat szerint. Hozzátette: úgy volt vele, ha hagyja, hamarabb szabadulhat. Az egyik diák a saját esetét el is mondta egy tanárának, aki azt felelte:

„figyelj, beszéltem az igazgató úrral, azt mondta, hogy nem érdemes ebből ügyet csinálni. Téged kirúgnának, a mester pedig kapna egy fegyelmit, ennyi történne”.

A cikkben Keveházi Gábort, Sebestény Katalint, Sárközi Gyulát és Sebestyén Csabát nevesítették a volt diákok a bántalmazásokkal kapcsolatban, közülük máig többen a Magyar Táncművészeti Egyetem óraadói. Az Azonnali megkereste az összes személyt, az írás megjelenésig egyedül Sárközi Gyula jelentkezett, ő is az ügyvédjén keresztül.

Szerinte az állítások valótlanok és minden valóságalapot nélkülöznek. Az MTE nevében Gáspár Emese rektorhelyettes a konkrét kérdések megválaszolása helyett egy állásfoglalást juttatott el, amelyben azt írják: „a Magyar Táncművészeti Egyetem semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az etikai normákon kívüli magatartást, zéró toleranciát hirdet minden ilyen esettel szemben”, valamint megjegyzik, hogy az egyetemen 2015 óta rendkívül szigorú etikai kódex van, ami többek között lehetővé teszi a vétségek anonim bejelentését és kivizsgálását is.

(Azonnali)

Címlapkép: Pixabay