Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ebben a hónapban sem lesz megegyezés brexitügyben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a brexit ez év január 31-én formálisan megtörtént, számos kérdésben kell még közös nevezőre jutniuk a tárgyalóknak az EU és Nagy-Britannia viszonyában, és a legfrissebb hírek szerint továbbra is messze a megegyezés.

Michel Barnier az EU főtárgyalója szerint az”Egyesült Királyság nem mutat hajlandóságot arra, hogy áttörje a tárgyalási holtpontot. Hozzátette: fennáll a kockázata, hogy a tárgyalások kudarcba fulladnak, ami mindkét fél számára káros, és megállapodás nélküli kilépéshez vezet.

Barnier a legutóbbi londoni tárgyalások utána csütörtöki online sajtótjákoztatóján azt mondta: az álláspontok még mindig nagyon távol vannak egymástól, pedig amikor a következő tárgyalási forduló elkezdődik, nem sokkal több mint négy hónap lesz már csak hátra az átmeneti időszakból.

Az átmeneti időszak, ameddig az EU-s jogszabályok érvényesek Nagy-Britanniában, pénteken kezdődött és 2020. december 31-ig tart

Annak ellenére, hogy néhány kulcsfontosságú kérdésben kompromisszumra hajlottak a felek – abban például többek között egyetértettek, hogy „nagy szükség lenne a megegyezésre” – , az EU tisztviselője szerint a két legnehezebb területen „nem történt előrelépés”: az egyik az európai flották jogai a brit vizeken, a másik pedig az EU-s szabványok, illetve állami támogatások rendszerének további alkalmazása Nagy-Britanniában.

David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője szerint sajnálatos módon egyértelművé vált”, hogy a felek ebben a hónapban már nem tudnak egyezségre jutni a majdani megállapodáshoz szükséges alapelvekről, annak ellenére sem, hogy ezt a június közepén tartott magas szintű videokonferencián Boris Johnson brit miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke célként tűzte ki.

A brit küldöttségvezető felidézte: a június 15-i megbeszélésen Johnson kifejtette azokat az alapelveket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a jövőben gazdaságilag és politikailag független ország lehessen.

David Frost csütörtöki nyilatkozata szerint bármiféle megállapodásban maradéktalanul érvényesíteni kell ezeket az alapelveket, az EU eddigi javaslatai azonban ezt nem biztosítják, így továbbra is jelentős azoknak a kérdéseknek a köre, amelyekben a felek között nézetkülönbségek vannak.

A brit főtárgyaló szerint építő jellegű megbeszélések folytak olyan területeken, mint az áruk és a szolgáltatások kereskedelme, a közlekedés, a társadalombiztosítási együttműködés, valamint az Egyesült Királyság részvétele a jövőbeni EU-programokban, de továbbra is jelentősek azonban a különbségek a legnehezebb tárgyalási kérdésekben, vagyis az egyenlő versenyfeltételek megteremtésében és a halászat szabályozásában.

Frost hozzátette: jóllehet London továbbra is erőteljesen törekszik a megállapodásra az EU-val, szembe kell nézni azonban azzal a lehetőséggel, hogy nem lesz megállapodás, ezért folytatni kell az előkészületeket minden olyan lehetséges forgatókönyvre, amely az év végén lejáró átmeneti időszak után előállhat.

Barnier ugyanakkor figyelmeztetett, a hogy az „idő sürget, már csak pár hónap van hátra az év végéig, és ha az unió és London nem tud megállapodni a jövőbeli kapcsolataikról, az további súrlódásokhoz fog vezetni”. Az uniós megbízott reagált David Frostnak arra a kijelentésre, miszerint szeptemberben el lehet érni a megállapodást. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU nem fog belemenni egy olyan egyezménybe, ami a halászati politikára nézve negatív hatással lenne.

(The Guardian, MTI)

Címlapkép: Mike Gimelfarb / Wikimedia Commons