Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három év próbaidőt kapott kommentje miatt a győri alpolgármester által beperelt férfi

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy ismerőse bejegyzésére reagálva „egy fasz” megnevezéssel illette Radnóti Ákost, Győr fideszes alpolgármesterét B.Zoltán, majd ezért három év próbaidőre ítélték első fokon – számolt be a férfi jogi képviseletét elvállaló Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

„Én egy ismerősömnek reagáltam, aki megosztott egy írást, hogy „hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”. Ennyi történt, de itt Győrben vannak, akik megnéznek mindent.”

– mondta el B.Zoltán, akit az alpolgármester képviseletében dr. Rákosfalvy Zoltán helyi ügyvéd, a tavaly őszi Borkai-botrány egyik főszereplője jelentett fel.

Először B.Zoltánt tanúként hallgatták ki a rendőrségen, majd elfogultság miatt az ügy Szombathelyre került, ahol Radnóti magánvádlóként adta elő panaszát. B.Zoltán beszámolója szerint nem is ő volt az egyetlen, akit perelt az alpolgármester:

csak aznap Radnóti három másik hasonló ügyét tárgyalta a bíróság.

A békéltető tárgyaláson Radnóti Ákos arról beszélt, hogy a győri lakosok mennyi mindent köszönhetnek neki, B.Zoltán pedig elmondta, hogy nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt. B.Zoltán hajlandó lett volna emiatt bocsánatot kérni az alpolgármestertől, azonban Radnóti ezt nem fogadta el, így a tárgyalás sikertelenül zárult – ezután fordult a kommentje miatt beperelt férfi a TASZ-hoz.

„Ha a csodálatos stadionjainkban egy focimeccsen a bírónak kiabálnak, hogy mit csinálsz, te fasz, akkor jelentsen fel több száz embert? Álljon már meg a menet, én nem loptam, nem csaltam, nem csináltam semmi rosszat.
Én nem csak a magam igazáért küzdök most. Van egy kétéves kislányom és nem szeretném, hogy ilyen világban éljen, hogy ne mondhassa ki a véleményét és ne beszélhessen nyugodtan.”

– mondta el a B.Zoltán, aki már különösen figyel arra, hogy nyilvános-e egy poszt, amihez kommentet ír, azonban szerinte ez pont azt korlátozza, hogy másokhoz is eljusson az információ.

Az elsőfokú tárgyaláson dr. Hüttl Tivadar, a B.Zoltán védelmét ellátó TASZ ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a közügyek megvitatásának a határát akkor lépi át valaki, ha a véleménynyilvánítása az emberi természet legbelsőbb köreibe hatol és öncélúan támadja a személyiség és identitás lényegét alkotó vonásokat. A B.Zoltán által az ismerőse falán kommentált cikk azonban azt kifogásolta, hogy Radnóti az önkormányzati választások előtt az Idősügyi Tanáccsal ingyenes koncertet szervezett a nyugdíjas választóknak, ezzel befolyásolva őket.

Így B.Zoltán bár valóban trágár kifejezést használt az alpolgármesterre, de mindez közügy, és a közügyekkel kapcsolatos kritikát Radnóti Ákosnak tűrnie kell, különösen a felfokozott kampányidőszakban, amikor az eset is történt – érvelt az ügyvéd.

Ezt az érvelést azonban a bíró nem fogadta el, a férfi nem jogerősen három év próbaidőt kapott első fokon. A TASZ bízik abban, hogy másodfokon felmentik B.Zoltánt, a szervezet szerint a hatalom ellenőrzése válik nehezebbé azzal, ha a véleményt nyilvánítóknak sérelemdíjaktól, jogi költségektől vagy akár büntetőeljárástól kell tartaniuk.