Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terézváros a lakókkal közösen tervezné meg, hogyan szabályozzák az Airbnb lakáskiadást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kérdőíves kampányt indít Budapest VI. kerületének önkormányzata a turisztikai célú lakáskiadásról annak érdekében, hogy Terézváros vezetése olyan szabályozási tervet tudjon képviselni az erről szóló fővárosi egyeztetésen, ami a helyi lakosok igényeinek leginkább megfelel.

Pár hete derült ki, hogy a kormány – a szállodalobbi érdekeit szem előtt tartva – korlátozná a rövid távú lakáskiadást, mégpedig úgy, hogy az önkormányzatok szabhatnák meg, egy adott területen évente hány napra szabad Airbnb-n kiadni egy ingatlant. Az Országgyűlés ezt a javaslatot július 14-én meg is szavazta, Karácsony Gergely főpolgármester pedig egyből jelezte, hogy a főváros élne a lehetőséggel, és olyan szabályozást vezetne be Budapesten, ami:

  • csak korlátozott időre teszi lehetővé a lakások szállodaként üzemeltetését,
  • megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását,
    de jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását,
  • több jogot biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik,
  • valamint a piac „fehérítése” érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

Terézváros különösen érintett a kérdésben, egyrészt mert a kerületben minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki, ami elég sok, másrészt pedig a kerület vezetése már tavaly is szigorított a turisztikai célú lakáskiadás feltételein azzal, hogy minden tulajdonosnak 2,8-5,6 millió forint közötti összegért parkolóhelyet kell váltania, aki Airbnb-n vagy más weboldalon szeretné rövid távra kiadni az ingatlanát.

Ez alól azonban viszonylag egyszerű kibújni, mert nincs rendszer, amivel számon lehetne tartani, kik azok a lakástulajdonosok, akik valóban kiváltották az engedélyt a turisztikai célú kiadásokhoz, és kik azok, akik illegálisan folytatnak ilyen tevékenységet.

Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere eredetileg azt szerette volna bevezetni, hogy a szálláshelyeket hirdető oldalak (pl. az Airbnb és a Booking.com) szedjék be a kerületi ingatlan- és idegenforgalmi adót, és ők utalják ezt a kerületnek, mert így rögtön fény derült volna a be nem jelentett szálláshelyekre, de Soproni 2019 decemberében a Mércének elmondta, az Airbnb sajnos elzárkózott a kezdeményezés elől.

Az új törvénnyel azonban új lehetőség nyílik arra, hogy érdemben szabályozzák a rövid távú lakáskiadást, és élhetőbbé tegyék a kerületet az ott lakók számára.

Éppen ezért a terézvárosi önkormányzat az egyeztetések előtt a helyiek véleményét is szeretné meghallgatni, így a lakók augusztus 2-ig kérdőíven válaszolhatnak olyan kérdésekre, mint például:

  • Milyen előnyei, milyen hátrányai vannak a rövid távú lakáskiadásnak a kerületben?
  • Zavarja-e a szállóvendégek gyakori cserélődése a lakóházában?

A polgármester a felmérés eredményének birtokában képviseli majd a kerületet a Fővárossal és a szomszédos kerületekkel folyó megbeszélésen, melynek célja, egy összehangolt rendelet megalkotása a rövid távú lakáskiadásról Budapest számára.

Soproni Tamás szerint az üzletág szabályozása elengedhetetlen, és ahhoz, hogy a problémákat orvosolni lehessen, fel kell tárni, milyen az együttélés a terézvárosiak és a turisták között, milyen hatással van a turisztikai célú lakáskiadás az életminőségre, a lakóközösségekre, valamint az ingatlan- és albérleti árakra.

A polgármester hangsúlyozta, hogy nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél.

A következő napokban közterületeken felállított standoknál lehet majd kitölteni a kérdőívet Terézvárosban, de elérhető a kerület honlapján is.

Címlapkép: Soproni Tamás, az ellenzék VI. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce