Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emailekkel bombázta a Vasas az orosz nagykövetséget, hogy a Dunaferr tulajdonosai meghallgassák őket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Online próbált nyomást gyakorolni a Vasas Szakszervezeti Szövetség a Dunaferr tulajdonosaira az Orosz Föderáció Nagykövetségén keresztül, miután élőben nincs lehetőség demonstrációra – írja a 24.hu.

Az akció keretében a szakszervezet csütörtök kora délután egy órán keresztül plakátokkal bombázta emailben a nagykövetséget, hogy így tiltakozzon a vasmű vezetésének döntései ellen.

A plakátokon olyan feliratok szerepeltek, mint „együtt erősebbek vagyunk”, „nélkülünk nem működik a gyár” vagy „Dunaferr: a veszteséggyár?”

A Vasas emellett pár napja levelet is írt Szergej Vlagyimir Nyikolajevics nagykövetnek, hogy a közbenjárását kérje a cég többségi tulajdonosával való kapcsolatfelvételben. Az érdekképviselet azzal kapcsolatban szeretne tárgyalni velük, hogy a vezetőség azt állítja, nem tudják kifizetni a szabadságos bért, ami egy minden dolgozónak járó, évi egyszeri plusz juttatás a Dunaferrnél. A Vasas szerint ezzel a munkáltató kollektív szerződést sért.

A HVG információi szerint a tulajdonosok csak a menedzsment álláspontját ismerik ezzel a problémával kapcsolatban, mert a vezetőség a munkavállalók szerint nem számol be a tulajdonosnak az érdekképviselet észrevételeiről – ezt szeretné orvosolni most a Vasas.

De régebb óta húzódó elégedetlenségekről is beszámolt a szakszervezet a nagykövetnek szóló levélben. Mint írják, véleményük szerint számtalan olyan rossz döntés született az ISD Dunaferr Társaságcsoport működésével kapcsolatban, ami a jelenlegi helyzetet előidézte, és főleg a dolgozók hozzáállásának és áldozatvállalásának köszönhető, hogy eddig sikerült kihúzni „a gyár szekerét a kátyúból”.

A Vasas azt is nehezményezi, hogy a munkavállalók 2010 óta szinte folyamatosan átütemezni kényszerültek a járandóságaikat, és nem tervezhettek a béren kívüli juttatásaikkal, mert mindig bizonytalanok voltak a kifizetések a vállalat likviditási helyzetére való hivatkozás miatt.

„Most már nem tudunk és nem is akarunk lemondani a kollektív szerződésben rögzített juttatásainkról. Még azok átütemezését sem akarjuk. Elég volt a megfélemlítésből, elég volt a sarcolásból! Folyamatosan termelünk, ezért nem értjük, hogy miért kell megint áldozatokat hoznunk, folyamatosan a létszámleépítés rémétől fenyegetetten dolgoznunk” – írja a Vasas a nagykövetnek küldött levélben.