Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltották az iskolákban a hongkongi tüntetők himnuszát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Eltiltotta az az összes hongkongi iskolában a „Dicsőség Hongkongnak” című, a tüntetéshullám idején rendszeresen előkerülő dal éneklését a város kormányzata, írja a londoni Guardian. Kevin Yeung oktatási miniszter szerint az új nemzetbiztonsági törvény értelmében az eddig a város nem-hivatalos himnuszának számító dal „veszélyes, államellenes izgatásnak” minősül, amely nem szolgálhat valós, oktatási célokat sem.

A tüntetésekre írt dal számtalan alkalommal felcsendült a 2019 augusztusa óta, a kínai-hongkongi kiadatási botrányt követő tömegtüntetéseken, szövege pedig a szinte teljes, fellázadt várost „harcra hívja” annak függetlenségének megvédéséért, mindenáron.

A lépés a könyvtári könyvek „ellenőrzésnek” nevezett, múlt heti megrostálását előíró rendelet után újabb, drasztikus szimbolikus lépés annak érdekében, hogy a város lakosságának egyértelművé tegyék, a nemzetbiztonsági törvény elfogadása után Hongkong jóval inkább fog hasonlítani a Kínai Népköztársaság egyéb városaira, mint azt lakói valaha el tudták volna képzelni.

Noha a rendeleteket hivatalosan továbbra is a kormányzó, Carrie Lam és miniszterei adják ki és hajtatják végre, azok fölött teljes ellenőrzést gyakorol a városba a Népi Felszabadítási hadsereg újabb egységeivel együtt érkező és berendezkedő kínai Nemzetbiztonsági Hivatal új, csúcsminisztériuma.

A város legdivatosabb kerületében, a tengerparti Causeway Bayben található Metropark hotelben berendezkedő állambiztonságiak a külföldi tudósítók jelentései szerint lassan az egész város felett átveszik a tényleges irányítást, ebbe beleértve a mindennapi élet és kulturális tevékenység területeit is. A központ mandátuma hivatalosan azonban csak arról szól, hogy „ellenőrzik a hongkongi végrehajtó szervek munkáját” a nemzetbiztonsági törvény érvényesítése kapcsán.

Viszont ez a törvény lehetőséget ad a központi állambiztonság tisztjeinek és munkatársainak, hogy átléphessék a szárazföldi Kína és Hongkong határát, és a gyanúsítottakat külön figyelmeztetés nélkül elszállítsák Hongkongból. A hongkongi rendőrség és hatóságok pedig a kínai belügy gépjárműveit sem állíthatják meg, vagy vizsgálkhatják át.

A Nemzetbiztonsági Hivatal új, Hongkongba kinevezett vezetője, Cseng Jan-hsziung látványos keretek között, Carrie Lam miniszterelnökkel és a kínai-hongkongi kapcsolattartási iroda (amely Peking de-facto legmagasabb szerve a városban) vezetője, Lo Huj-nung adta át a Metroparkban található új irodát. Hujnung a helyszínen mondott, rövid beszédében pedig úgy fogalmazott, az új iroda:

„A hongkongi nemzetbiztonság őre kíván lenni …Azok, akiknek alantas motivációik vannak, és azok, akik Kína-ellenesek és Hongkong destabilizálására törekszenek, nemcsak az irodát bélyegzik meg, de a Kínai Népköztársaság jogi rendszerét és a jogállamot is. Szükségtelen félelmet és aggodalmat akarnak kelteni Hongkong lakosai között.”

Hongkong múlt vasárnap óta él az új, a kiadatások zökkenőmentességét is biztosító nemzetbiztonsági törvény hatálya alatt, demokrácia- és autonómiapárti megszólalók szerint azonban a város autonómiájának, és Kínához mérten relatív szólásszabadságának és jogbiztonságának eltiprásával egyenértékű a jelenlegi akció.

Peking pedig már a tüntetéshullám alatt, korábban is figyelmeztetett arra, ellenérdekelt nyugati hatalmak (Nagy-Britannia, Egyesült Államok) „Kína-ellenes irányba” próbálják befolyásolni a hongkongiakat.