Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az országos szűrővizsgálat alapján 10 ezer főből 3 volt koronavírusos májusban Magyarországon

Május elseje és 16-a között országos szűrővizsgálatot végzett négy egyetem, a Semmelweis, a Pécsi, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem. A szűrés reprezentatív, azaz a teljes magyar lakosság átfertőzöttségi arányára lehet belőle következtetni.

A szűrés eredményeit az egyetemek képviselői sajtótájékoztató keretében ismertették július elsején, ezt a Semmelweis Egyetem Youtube-csatornáján élőben lehetett követni. A tesztelést két héten keresztül végezték az ország egész területén, és a 14 éves vagy annál idősebb magánháztartásban élőket vizsgálták. Fontos kiemelni, hogy a most bemutatott eredmények egy másfél hónappal ezelőtti állapotot mutatnak, és a kijárási korlátozásokat azóta oldották fel – tehát a helyzet változhatott azóta.

A tájékoztatón többen hangsúlyozták, hogy a szűrés, amelynek keretein belül 17 787 személyt kerestek meg, teljesen önkéntes alapú volt, tehát bárki megtagadhatta a részvételt. Végül összesen 10 575 főt teszteltek, de csak 10 474 fő eredményeit vehették figyelembe a kutatásban, mivel ennyien töltötték ki a szűrés mellett az online kérdőívet is.

A szűrés során mindössze 3 főt találtak, aki koronavírusos volt, ebből ketten kórházban voltak. A pozitív esetek Budapestről, Komárom-Esztergom és Heves megyéből származtak. A becsült teljes (14 évesnél idősebb) populációra vetítve ez azt jelenti, hogy május 16-ig 2421 pozitív koronavírus-eset lehetett az országban, 10 ezer főből pedig 2,9 fertőzött.

A szeropozitív, tehát azon esetek száma, akik már túlestek a fertőzésen, ennél már jóval magasabb: 10 ezer főből 68 esett ebbe a kategóriába, ami a becsült teljes populáció esetében 56 439 személyt jelent. Ez a hivatalosan közölt, eddig azonosított 4145 magyarországi fertőzötthöz képest azért jelentős különbség.

A kérdőívekből az is kiderült, hogy a fertőzöttség szempontjából valóban sokat jelentett, hogy valaki otthon maradt a korlátozások ideje alatt vagy nem. A teljes populációra vetített becslés alapján a pozitív esetek száma ugyanis a tanulóknál, a háztartásbelieknél és az egyéb nem dolgozóknál nulla volt, míg az aktív dolgozóknál (tehát azoknál, akik egy héten belül többször is bejártak dolgozni) 1269 volt. A másik súlyosan fertőzött csoport a nyugdíjasok voltak, az ő esetükben a becsült fertőzött szám 1152 volt.

A szűrés részeredményeit már májusban ismertette a Semmelweis Egyetem, akkor 8276 elvégzett teszt után 2 pozitív esetet találtak.

Világszerte ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma az elmúlt napokban, a közvetlen környezetünkben Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is ismét emelkedik a görbe, az USA-ban pedig az egész járvány alatt június 30-án volt a legnagyobb napi növekedés 47 ezer új fertőzöttel. Magyarországon még nincs növekedés, de az aktív esetek tartós és ütemes csökkenése azonban stagnált.

A szűrés eredményeit bemutató teljes sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás