Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be a sajtót egy kőszegi közmeghallgatásra, a TASZ szerint a szervezők jogellenesen cselekedtek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sem a kőszegi lakosokat, sem az ugytudjuk.hu szerkesztőségét nem engedték be a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti út nyilvános közmeghallgatására, írja a portál. A beruházással kapcsolatban a civilek hiába szeretnének információhoz jutni, két és fél éve nem kapnak tájékoztatást; emellett a TASZ – Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint sajtót kizárni a közmeghallgatásról egyenesen jogellenes.

Az ugytudjuk szerkesztősége május elején figyelt fel a beruházásra, a tervezett úton a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyagot szállítanák el. A kivágott fákat korábban másik útvonalon, Velem településen keresztül hordták át a kamionok, azonban a Szombathelyi Erdészet Zrt. szerint a települést tehermentesíteni kellett a forgalomtól. Az új erdészeti út kiépítését a portál információi szerint még 2017-ben határozták el, a beruházás a tervek szerint jövőre, 2021 tavaszára készülne el.

A térségben élők szerint viszont a többtonnás teherautók olyan vonalon haladnának keresztül, ahol a környező épületek, pincék nincsenek erre felkészülve; a környékre sokan járnak pihenni, de többen életvitelszerűen is itt laknak.

Az építkezéssel járó zaj- és porterhelés miatt a helyiek petíciót is indítottak.

A beruházással kapcsolatosan az ugytudjuk szerkesztősége is megkereste az erdészetet, valamint az állami felügyelőbizottságot, de érdemi választ nem kaptak.

Végül a Momentum helyi alapszervezete elérte, hogy közmeghallgatást tartsanak az ügyben, de annak meghívójában már az állt, hogy a résztvevők számát 75 főben maximalizálták, valamint hogy csak előzetes regisztrációt követően lehet megjelenni, és csak azoknak, akik a hatásterületen élnek vagy tevékenykednek –  emiatt helyrajzi számot is kértek a regisztráció mellé.

„Hogy a félreértéseket elkerüljük, ezért előzetesen levelet írtunk a Zöldhatóságnak, amelyben jeleztük, hogy helyi médiaként részt fogunk venni a közmeghallgatáson, mivel úgy gondoljuk, a tájékoztatás az újságírók dolga”

-írja a portál.

A válaszlevélben már előre jelezte Bencsik Attila osztályvezető, hogy „a közmeghallgatáson való részvétel a járványügyi szabályokra figyelemmel, a résztvevők korlátozott létszáma okán kizárólag a hatásterületen élő, ügyféli jogállással rendelkező személyek számára biztosított”.

A Zöldhatóság és a szervezők a közmeghallgatás napján útját állták az újságíróknak, illetve helyi lakosokat és képviselőket sem engedtek be. A kiérkező rendőrök a folyosón álló, be nem engedett egybegyülteket igazoltatták is. A portál beszámolója alapján a szervezők azt hangoztatták, hogy nincsen kitiltva senki, illetve hogy az esemény valójában nem közmeghallgatás, „csak sajnos így hívja a jog”.

A TASZ szerint a közmeghallgatás célja definíció szerint a nyilvánosság biztosítása lenne, illetve az, hogy a helyi ügyekben érintettek közvetlenül tudjanak tájékozódni, véleményt nyilvánítani, érdeket érvényesíteni. Ha az érintettek számát még lehet is korlátozni, például a járványveszélyre, az egészségügyi válsághelyzetre tekintettel,

abból még nem következik, hogy a sajtó részvételét ugyanezen indokkal lehet korlátozni. Éppen ellenkezőleg: a létszámkorlátozásból éppen hogy az következik, hogy az állami szerveknek, a hatóságoknak a sajtó tudósítási jogának gyakorlását méginkább elő kellene segíteniük.