Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50 millió forintra büntették Pikó Andrást a VIII. kerület közétkeztetési szolgáltatójának lecseréléséért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Helyreigazítás (2020. 07. 02.): 2020. július 1-én valótlanul közöltük az „50 millió forintra büntették Pikó Andrást a VIII. kerület közétkeztetési szolgáltatójának lecseréléséért” cím alatt megjelent cikkünkben, hogy Pikót június 10-én jelentette fel a Klassz Menza Kft.

Ezzel szemben a valós tény az, hogy a közbeszerzési döntőbizottság eljárása hivatalból indult. A Klassz- Menza Kft.-től elnézést kérünk.

Valótlanul állítottuk, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság az önkormányzat és a Klassz Menza Kft szerződését nyilvánította érvénytelennek.

Valójában a Döntőbizottság az önkormányzat és az EUERST Kft szerződését nyilvánította semmissé és e szerződés vonatkozásában rendelkezett úgy a Döntőbizottság a jogkövetkezmények alkalmazása körében, hogy az eredeti állapot nem állítható helyre.

A Klassz Menza Kft. és a VIII. ker.-i Önkormányzat közötti szerződés érvénytelenségét a döntőbizottság nem vizsgálta, annak érvénytelensége nincs megállapítva ez nem is volt az eljárás tárgya.

50 millió forintra büntette Pikó András józsefvárosi polgármestert a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), amiért a rendkívüli jogrend alatt lecserélte a Klassz Menza Kft. közétkeztetési szolgáltatót – tudta meg a Napi.hu. Ezt nem sokkal később Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője egy sajtótájékoztatón is megerősítette.

Az ügy előzménye, hogy a kerület év elején egy indokolatlanul nagymértékű áremelési indítványt kapott a Klassz Menza Kft.-től, majd amikor Pikóék átnézték a szerződést, állításuk szerint arra jutottak, hogy a szerződés érvénytelen, ami törvénysértő állapot. Hogy ezt minél gyorsabban megszüntessék és törvényesen tudják biztosítani a kerületben a közétkeztetést, egy új közbeszerzési eljárást indítottak, és amíg az lefolyt, addig átmenetileg egy külföldi multi leányvállalatával, az Eurest Étteremüzemeltető Kft.vel kötöttek szerződést.

A Magyar Nemzet szerint a Klassz Menza Kft. viszont azt állítja: a 2015-ben lefolytatott közbeszerzési eljárás szerint a szolgáltatónak még több évig érvényes szerződése volt az önkormányzattal.

Szerintük a kerület vezetője visszaélt a különleges jogrenddel, és közbeszerzés nélkül, a koronavírus okozta veszélyhelyzetet kihasználva cserélt szolgáltatót a helyi közétkeztetésben, holott a szerződésük valójában nem volt semmis.

A KD friss határozata szerint „az ajánlatkérő és a kérelmezett között 2020. május 26-án létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmisségét, valamint, hogy a szerződés semmisségére tekintettel, hogy az érvénytelenség jogkövetkezményei alkalmazása körében az eredeti állapot nem helyreállítható”. Az Euresttel kötött szerződés tehát ezzel semmisnek lett nyilvánítva.

A KD Pikóra a jogsértésekkel összefüggésben 30 millió forint, a szerződés érvénytelensége jogkövetkezményeként pedig további 20 millió forint bírságot szabott ki, az Eurest pedig 5 milliós büntetést kapott.

A keddi sajtótájékoztatón Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője úgy fogalmazott: a hatóság a döntést azzal indokolta, hogy nem érvényesültek azok a közbeszerzési alapelvek, amelyek szerint átláthatónak és többszereplősnek kell lennie az eljárásnak. Nem volt jogalapja, hogy az eljárásra csak egy ajánlattevőt hívjanak meg, és az is jogsértő, hogy az eljárás a nyilvánosság teljes kizárásával történt – írta meg a hirado.hu.

A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, a büntetést 15 napon belül be kell fizetni, a 30+20 millió forintos számlát pedig az önkormányzat állja.

A háromtagú testület – amelynek elnöke Fáry Zoltán közbeszerzési biztos – egyébként már kedden megsemmisítette Pikó András egyszemélyi, a járványhelyzet alatt döntését, így ez alig egy hónapig élt.

Pikó András a Napi.hu-nak adott interjújában egyébként korábban így indokolta, miért nem volt nyilvános a közbeszerzés:

„Az ajánlatkérő tárgyalási meghívót küldött és tárgyalást folytatott le azzal a gazdasági szereplővel, aki az átmeneti időszakban, a rendkívüli sürgős helyzetben képes teljesíteni. A tárgyalások befejezésével felek az átmeneti időre szerződést kötöttek. Ez bevett gyakorlat, a Közbeszerzési Hatóságot a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztattuk. Az új közbeszerzési eljárás kiírása rövidesen megtörténik, és a lehető legátláthatóbb módon fog lezajlani. Az átmeneti időszakra szóló dokumentumok pedig nyilvánosak, elérhetők az önkormányzat honlapján.”

A polgármester hozzátette, számára a törvényesség és a józsefvárosiak érdekeinek védelme az elsődleges.

Frissítés (18:32): Reagált a bírságra Pikó András polgármester Facebookon. Mint írja, a Józsefvárosi Önkormányzat jogszerűnek tekinti saját eljárását és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét.

A Józsefvárosi Önkormányzat jogszerűnek tekinti saját eljárását.
A mai napon a nyilvánosságban megjelent a Közbeszerzési…

Közzétette: Pikó András polgármester – 2020. június 30., kedd