Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Angliában többé nem lehet a durva szexre fogni, ha egy nő párkapcsolati erőszak áldozata lett

Ez a cikk több mint 3 éves.

A brit parlament igazságügyi minisztere bejelentette, hogy többé nem lehet azzal védekezni párkapcsolati erőszak miatt bekövetkezett haláleseteknél, hogy baleset történt szado-mazo szex közben – írja a Dazed & Confused magazin.

A lap hozzáteszi, az elmúlt 10 évben 90 százalékkal nőtt meg azoknak a száma, akiket a partnerük meggyilkolásával vádoltak meg, és azzal a kiskapunak számító magyarázattal védekeztek, hogy nem emberölés történt, hanem durva, de konszenzuson alapuló szexuális aktus sült el rosszul.

Az esetek 45 százalékában pedig el is fogadták ezt az indoklást, így csak gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg az áldozatok partnereit, és nem is merült fel a szándékos gyilkosság gyanúja.

A „Szürke 50 árnyalata”-védekezésnek is nevezett magyarázaot több szempontból is károsnak találta a minisztérium, hiszen egyrészt az áldozatot is hibáztatja saját haláláért, másrészt feltételezi, hogy közös beleegyezésen alapuló aktusról volt szó, kizárva a nemi erőszak lehetőségét, harmadrészt pedig könnyen le lehet vele söpörni minden olyan esetet, amikor valóban szándékos, párkapcsolati erőszakból elkövetett gyilkosság történt.

Alex Chalk brit kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy nők halálért senkit nem vonnak felelősségre pusztán azért, mert az áldozat állítólag beleegyezett.

A brit magazin szerint a módosításra az új családon belüli erőszak-törvény bemutatásával együtt kerül sor, várhatóan 2020 második felében. Jess Phillips munkáspárti parlamenti képviselő hozzátette:

„A törvénynek mindenki számára tisztán ki kell mondania: senki nem ahhoz adja a beleegyezését, hogy súlyos sérüléseket szerezzen vagy meghaljon.”

Az ügyben lobbizó We Can’t Consent To This (Nem egyezhetünk ebbe bele) szervezet 60 olyan esetet gyűjtött össze 1972 óta, amikor egy gyanúsított azzal védekezett, hogy baleset történt „durva szex” közben, és ezért halt meg partnere. A BBC szerint emellett további 115 embernek kellett tanúskodnia, hogy bizonyítsák, szándékosan bántalmazta őket partnerük, nem azért, mert ők beleegyeztek az erőszakos aktusba. Az Egyesült Királyságban átlagosan hetente 2 nőt öl meg partnere, és minden negyedik nő szenved el családon belüli erőszakot élete során.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.