Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hatotta meg a Fideszt a plüssfigurás tüntetés, megszavazta az örökbefogadási szabályok megváltoztatását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Plüssfigurák társaságában tartott tüntetést és sajtótájékoztatót a Kossuth téren az aHang, az örökbefogadás szabályainak változása miatt, mivel – több szakmai szervezettel együtt – nem értenek egyet azzal, hogy az örökbefogadói tanfolyam ezentúl nem kötelező, hanem csak választható opció lesz – írja a 24.hu.

Az országgyűlés ma, vagyis kedden fogadta el az erre vonatkozó törvénymódosítást, természetesen a kormánypárti többség támogatásával.

Szabó Tímea és Hohn Krisztina országgyűlési képviselők módosító javaslatait pedig természetesen leszavazta a Fidesz-KDNP.

A vonatkozó rész az alábbi videóban nagyjából 2 óra 2 perctől látható.

Az aHang sajtótájékoztatójáról és megmozdulásáról pedig az alábbi posztban láthattok képeket.

A módosítás több részletet is tartalmaz, azonban legfontosabb aspektusa az örökbefogadók felkészítő tanfolyamának fakultatívvá tétele, amivel elvileg az örökbefogadás folyamatát tenné a rövidebbé a kormány, valójában azonban súlyosan hátrányosan érintheti az örökbefogadott gyerekeket.

Ezt nehezményezik az aHangon található petíció kezdeményezői is, mint írják,

„A tanfolyamnak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy az örökbefogadók felkészülten vágnak bele a folyamatba, és már nem tervezik eltitkolni a gyerek elől az örökbefogadást, sokkal egészségesebb lelkülettel nő fel egy generáció.

A felkészítő tanfolyam nagyon fontos a jelentkezők szemléletformálásában, saját határaik megismerésében, a gyermek érkezésére való felkészülésben, az azzal való szembesülésben, mit hoznak magukkal a gyerekek.”

Ugyanis az örökbefogadásra jelentkező szülők, még ha a legjobb szándék vezérli is őket, nem tudhatják maguktól, milyen nehézségekre számíthatnak ha örökbe fogadnak egy gyereket, és a feszültségek, konfliktusok, az előzetes elvárásoktól különböző helyzetek végül mind-mind a gyerekre üthetnek vissza.

A 2003-ban bevezetett, majd 2018-ban kibővített tanfolyamon a leendő befogadóknak megtanítanak olyan alapvető dolgokat, minthogy a gyerekek viselkedése nem genetikai, hanem neveltetésbeli, szocializációs okokra vezethető vissza, de az is az anyag része, hogy elmondják, a gyerekek jelentős része idősebb korosztályba tartozó, vélhetően roma származású.

Ezen a ponton jutunk el oda, hogy valójában miért tart hosszú ideig az örökbefogadás folyamata, miért várnak szülők évekig az örökbefogadott gyerekre, és miért töltenek gyerekek éveket a rendszerben anélkül, hogy befogadó családba kerülhetnének: a szülők jelentős része nem roma, csecsemőkorú gyereket szeretne. Ezzel szemben az alábbi statisztikákból kiderül, jellemzően nem ilyen gyerekek vannak a rendszerben.

Vagyis azzal, hogy választhatóvá teszik a tanfolyamot, nem válik az örökbefogadás folyamata különösen gördülékenyebbé – ezzel szemben hatalmas károkat okozhat. Ahogy a petícióban írják,

„Ha nem lesz kötelező a felkészítő tanfolyam, várhatóan sokan inkább nem élnek majd a személyenként 60.000-80.000 Ft-os részvételi díj melletti elvégzésével, ez viszont a tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet. Amikor nem kellően felkészülten, illúziókkal teli, téves elvárásokkal vállalnak gyermeket a jelentkezők, vagy titkokkal övezve és hazugságban nevelik. Ez senkinek nem érdeke, a gyermeknek különösen nem.”

Az örökbefogadó szülőknek előírt tanfolyam jelentőségéről és az örökbefogadással kapcsolatos tévhitekről, buktatókról ebben a cikkünkben írtunk bővebben, de az alábbi videóból is fontos információk derülnek ki.

Címlapkép: aHang / Facebook