Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren tüntettek Izraelben Netanjahu ciszjordániai annexiós terve ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zsidók és Arabok együtt vonultak utcára tegnap Tel-Avivban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a zsidó állam bekebelezze Ciszjordánia zsidó telepesek lakta részeit és a Jordán völgyét. A tüntetést eredetileg nem akarta engedélyezni a rendőrség, de végül tegnap éjjel mégis kiadták a szükséges papírokat a szervezőknek, akik 50 rendező segítségével tartatták be a járvány miatti közösségi távolságtartási és maszkviselési szabályokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Benjamin Netanjahu, aki két sikertelen kormányalakítási kísérlet és három választás után végül a múlt hónapban vehette magához a Knesszet vezetését. Az eskütételekkor azonnal az Izrael által nemzetközi jognak ellentmondóan megszállt palesztin területek elcsatolása mellett szólalt fel.

Akkor is több demonstráció szerveződött az említett területek megszállása ellen, a palesztin tüntetőket könnygázzal oszlatták az izraeli hatóságok, több tucat ember megsérült. Ugyanezen a napon legalább három palesztint le is lőttek, miután azok az izraeli hatóságok jelentése szerint robbanóanyaggal és Molotov-koktélokkal próbáltak megtámadni egy katonai támaszpontot a megszállt Kelet-Jeruzsálemhez közeli Abu-diszben.

A mostani tüntetésnek Bernie Sanders vermonti szenátor, volt demokrata elnökjelölt videóüzenetet küldött, amiben elítélte az izraeli megszállási terveket, és szívmelengetőnek nevezte a tényt, hogy arabok és zsidók együtt álnak ki az ügyben.

„Ezekben a nehéz napokban … még sosem volt ilyen fontos, hogy kiálljunk az igazságért és harcoljunk a jövőért, amit megérdemlünk.”

-mondta el a szenátor

Több izraeli politikus is felszólalt az eseményen, köztük az elsősorban arab pártokat tömörítő Joint List vezetője, Ayman Odeh aki úgy fogalmazott, válaszúthoz érkeztek,

„Az egyik út egy egységes, igazi demokráciával rendelkező társadalom felé vezet, ahol az arab állampolgárok egyenlőek, a másik gyűlölethez, erőszakhoz, megszálláshoz és appertheidhez.”

A tüntetést több rendőr kísérte, ők elsősorban az egészségügyi szabályok betartására figyelmeztettek. De néhány tüntető a hivatalos esemény végeztével a helyszínen maradt, az útestre feküdve blokkolta a közlekedést, és a szintén tegnap zajló George Floyd halála kapcsán kirobbant demonstrációk rendőrellenes szlogenjeit kiabálták. Emlékeztetve a két nappal ezelőtti hírre, amikor Jeruzsálem óvárosában izraeli rendőrök agyonlőttek egy autista palesztin fiút.

Végül összesen öt tüntetőt tartóztattak le, valamint a Haaretz újságíróját, aki az eseményről közvetített.

Netanjahu július 1-ét tűzte ki a ciszjordániai területek egyoldalú annektálásának legkésőbbi kezdődátumaként.

(Haaretz)