Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irán az USA orra előtt csempészett be üzemanyagot Venezuelába

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön a Pentagon szóvivője még arról nyilatkozott, hogy nincs tudomása semmilyen, iráni szállítóhajókhoz kapcsolható akcióról a Karib-tengeren, szombaton ehhez képest a közel-keleti országnak sikerült mintegy másfél millió hordó benzint és adalékanyagot beszállítania Venezuelába. Az USA a közelmúltban hivatalosan a drogkereskedelemmel magyarázta, hogy megnövelte a Karib-térségben hadihajói számát.

A két, amerikai szankciókkal sújtott állam régóta igyekszik segíteni egymást, korábban Venezuela segítette ki Iránt üzemanyaggal, amely akkor már az atomprogramja miatt embargó alatt állt.

A történet nem csak azért tűnik abszurdnak, mert a világ legerősebb flottáját sikerült kijátszani egy gigantikus benzinszállítmánnyal, de a fogadó ország éppenséggel a bolygó egyik legnagyobb olajkészletével rendelkezik.

A Venezuelában előállított nyersolaj viszont nagyon magas kéntartalmú, és az átlagosnál sűrűbb, ezért speciális finomítást igényel, az ehhez szükséges ipari eszközök, illetve kapacitás pedig nem áll rendelkezésre az országban. A szankciók bevezetésével többek között az állami nyersolajcég ellen, a venezuelai gazdaság egyre inkább rászorul az üzemanyag-behozatalra. Korábban éppen az USA déli államaiba irányult a kéntelenítésre szoruló olaj exportja.

A venezuelai állami televízió vasárnap képsorokat mutatott a flotta és a légierő egységeiről, amint az iráni tankereket bekísérik az ország felségvizeire. Az Egyesült Államok válaszlépéseket helyezett kilátásba már korábban is, amikor néhány napja először merült fel a flottamanőver. Az amerikaiak egyelőre nem közölték, hogy milyen lépéseket terveznek.

Az amerikaiak ebben a hónapban már másodszor kerülnek kellemetlen külpolitikai szituációba Venezuelában. Május elején a történelem talán legpancserebb katonai beavatkozásának keretében fegyveresek kíséreltek meg partraszállást Caracasnál.

Donald Trump elnök tagadni kényszerült később, hogy bármit előzetesen tudott volna az akcióról, amelyet a Silvercorp nevű floridai biztonsági- és zsoldoscég vezére, Jordan Goudreau és több, a venezuelai emigrációhoz tartozó személy szervezett meg Kolumbiából. Az akció keretében 2 amerikai és nagyjából 60 venezuelai fegyveres próbált meg a tengeren keresztül behatolni a több mint 40.000 reguláris katona által biztosított Caracasba.

Az iráni  üzemanyag-szállítmány azonban nem mindenkinek tetszett a dél-amerikai országban. Az ellenzékiek aggodalommal figyelik az Irán és Venezuela között kiépülő kapcsolatokat.

„A kormánypárt megpróbál egy megszégyenülést hatalmas győzelemként eladni.”

– nyilatkozta az akcióról Oscar Ronderos, az ellenzéki vezetésű Nemzetgyűlés energetikai bizottságának tagja.

(Reuters)