Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemzetközi egyezményeket sérthettek a rendőrök a tavalyi tüntetések során Hong Kongban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tavaly júniusban zavargások törtek ki Hong Kongban, miután a kormány egy ún. kínai kiadatási törvényt akart elfogadni, aminek értelmében az eddig autonóm és kiadatási- valamint menekültügyekben is liberálisabb Hongkongnak a törvény elfogadását fogva ki kellene adni mindenkit a szárazföldi kínai tartományoknak, akiket ott bírósági végzés szerint keresnek.

A demonstráció sorozat egészen novemberig tartott és több milli embert mozgatott meg. Az eleinte békés százezer fős felvonulások augusztusra utcai harcokba, barikád állításokba csaptak át, bár a törvényjavaslatot visszavonták, addigra már a tiltakozás fókusza gyorsan kiszélesedett és a városállam autonómiájának Kínával szembeni védelmére helyeződött át.

November közepén diáktüntetők egy csoportja a hongkongi műszaki egyetemben barikádozta el magát, több napra csatatérré változtatva az intézmény környékét. Végül hosszas egyezkedés és több száz sebesülés után, 19-én adta meg magát a demonstrálók utolsó csoportja.

Azonban a történet nem ért itt véget: egy helyi emberjogi szervezet közel egy hónapos kutató munka után most nyilvánosságra hozott jelentése szerint, a hongkongi rendőrség embertelen bánásmódban és verésekben részesítették a letartóztatottakat. Az ENSZ-nek szánt irat 45 fogvatartottal készült interjúkon alapszik.

A megszólalok történetei alapján úgy tűnik, a júniusban kezdődött demonstrációk során letartóztatott 8000 emberrel szemben, akinek közel 40 százaléka diák, nemzetközi jogokat sértő módokon járt el a hatalom.

A válaszadók közül tízenhárman komoly sérüléseket szereztek az intézkedések során, tizenhatan mondták, hogy az ügyvédjükkel való találkozást késleltették, megakadályozták, hárman pedig szexuális erőszakról számoltak be.

Egy Gabriel álnéven nyilatkozó megkérdezett azzal vádolta meg a rendőröket, hogy miután egy téglát „találtak” nála, amit ők helyzetek oda, többször ütötték az ujjait, a karját és a fejét gumibotokkal, majd a fejét egymás után a rendőrautó ajtajának csapták. A rendőrőrsre érkezve kikérdezése közben három rendőr egymást váltva ütlegelte 15 percen keresztül, majd onnan azonnal kórházba szállították.

A Civil Rights Observer képviselője azt nyilatkozta, az ehhez hasonló incidensek az olyan nemzetközi törvények megsértésének gyanúját vetik fel, mint az ENSZ kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni nemzetközi egyezménye.

A szervezet sürgette a kormányt egy független vizsgáló bizottság felállítására, és a rendőrséggel szembeni vádak kivizsgálására. Emellett egy 2018-as halottkém ajánlásna megfelelően a rendőrségi autókban kamerák felszerelését is javasolták, miután azévben egy ember elhunyt egy járműben.

A Hong Kongban kirobbant tüntetéseket a Mércén és végig követtük, híreink a témában itt elérhetőek.

A csoport a jelentésével az Egyesült Nemzetek Emberjogi Bizottságához fordul, ami várhatóan a jövő hónapban tart meghallgatásokat Hong Kongban.

(South China Morning Post)

Címlapkép: Twitter