Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tételesen cáfolja Pikó Kocsis állításait a fejlesztési forrásokról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Éppen egy héttel ezelőtt a Belügyminisztérium levélben értesítette Józsefváros vezetőségét, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint korábban már megítélt fejlesztési támogatást vesz el a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Ennek kapcsán Pikó András nyolcadik kerületi polgármester szinte azonnal lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, a kerület országgyűlési képviselőjét, illetve Kocsis állításait azóta több Facebook-posztjában cáfolja:

ma délután „Kocsis Máté három hazugsága” címmel tett közzé posztot Pikó, melyben dokumentumokkal cáfolja Kocsis kijelentéseit.

Kocsis Máté szerinte az ügy kirobbanása óta eltelt egy hétben nem volt képes magyarázatot adni arra, mi volt az ő felelőssége a több mint egymilliárd forint támogatás elvonásában – különösen, hogy korábban azt ígérte, mindent megtesz a józsefvárosiakért.

Kocsis tegnap este az atv Egyenes Beszéd műsorában arról beszélt, hogy Pikó február-márciusban lehívhatta volna a kérdéses forrásokat, azonban ez nem történt meg, sőt, a veszélyhelyzet miatt levont 1 milliárd 125 millió forintot „az idei költségvetésbe bele se írta az önkormányzat”. A fideszes frakcióvezető arról is beszélt, hogy ez a pénz tavaly még nem volt elérhető, a felhasználásához Pikónak kellett volna előkészítést csinálni ütemterv szerint.

„Akár segítettem volna neki, ha megkérdez. Ott volt a pénz, csak nem hajoltak le érte.”- mondta Kocsis tegnap este az atv-n. Kocsis szerint Pikó kezében van a hatalom, a költségvetési döntés, mégis „felveszi az áldozat szerepet” a józsefvárosi polgármester – Kocsis ezt „nem szereti” benne.

A tegnapi Kocsis-interjúban elhangzottakkal összefüggésben, valamint az elmúlt egy hét megszólalásaira reagálva Kocsis Máté három állítását cáfolja Pikó András posztjában:

  • hogy az önkormányzat nem hívta le az 1 milliárd 125 millió forintos támogatást,
  • hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal, valamint hogy
  • Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése.

Pikó dokumentumokkal igazolja cáfolatait, mint írja, az önkormányzat valójában tett lépéseket a fejlesztési források lehívására:

dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzatnak kellett sürgetnie az illetékes Belügyminisztériumot. A kormány késlekedése miatt február 21-ig el sem volt indítható a folyamat. Az ezzel kapcsolatos levelek letölthetők az önkormányzat honlapjáról

A polgármester arról is ír, hogy a központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán – tehát a kerület valójában számolt az 1 milliárd 125 millió forintos forrással.

Végül Pikó azt is cáfolja, hogy Kocsis Máté kerületi országgyűlési képviselőt nem kereste a kerület vezetése – ezzel szemben

„Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében.”

Pikó arról ír, hogy az ő dolga a nyolcadik kerület bajba jutott lakosságának védelme, azonban sajnálatos, hogy Kocsis Máté és a helyi fideszes képviselők „a saját feladatukat és felelősségüket nem látják”, hanem helyette csak azt próbálják megmagyarázni egy hete, hogy

hogyan vettek el 1 milliárd 125 millió forintot úgy Józsefvárostól, hogy nem is vették el. Ez a pénz a józsefvárosiaké volt: ha nem az övék lett volna, akkor a kormánynak nem kellett volna határoznia az elvételéről. Minden más mellébeszélés.”

A polgármester szerint a kerületben lakók hosszú időn át emlékezni fognak arra, hogy a legnagyobb bajban hogyan árulta el és hagyta cserben őket a kormány és a Fidesz.

Pikó András teljes posztja itt megtekinthető:

(atv, Pikó András Facebook-oldala)