Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

74 civilszervezet fogott össze az ellen, hogy Amerikából Európába génmódosított növények érkezzenek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összesen 74, köztük 18 magyar civilszervezet is aláírta azt a levelet, amit a Föld Barátai Európa küldött Phil Hogannak, az Európai Bizottság Kereskedelmi Biztosának. A szervezet felszólítja a biztost arra, hogy ne kerüljön napirendre az Amerikával folytatott kereskedelmi tárgyalások során a génmódosított termékek (GMO) ügye.

„Az egyetlenek, akik genetikailag módosított növényeket akarnak Európába azok az agrárüzletág lobbistái és a Trump adminisztráció. Az Európai Unió állampolgárai és mezőgazdászai újra és újra elutasították őket.” – írja a szervezet Twitterén.

A levél megfogalmazására azután volt szükség, hogy egyes sajtóértesülések szerint a kialakult globális állapot ellenére a Bizottság és az Egyesült Államok továbbra is tárgyalásokat folytatnak, és szeretnék felgyorsítani a szabályozási együttműködések kialakításának munkálatait.

 A szervezet megjegyzi, a hosszú évek agresszív marketing tevékenységének ellenére Európában csupán maroknyi ország alkalmaz maroknyi termény esetében GMO növényeket. Ezek száma is csökkenő tendenciát mutat 2010 óta.

Ezek a növények elsősorban nagy ipari monokultúrás termelőknél vannak jelen, ahol a génmódosítás célja a gyomirtó szereknek való ellenállás, így ezek termesztése a mérgező anyagok fokozott mértékű használatához vezetnek. Mind a növények, mind a termesztésük mellet használt kemikáliák beszivárognak a vad környezetbe, ott felmérhetetlen következményekkel, pusztítását végezve.

Nem véletlen tehát, hogy ez Európai Unió komoly szabályozásokat vezetett be, amik alapján csak alapos vizsgálatok, megfelelő címkézés és eredetmegjelölést követően kerülhetnek ilyen növények a piacra, ezel védve a környezetet és az embereket.

A szervezetek már korábban is felléptek a két hatalom között folyó, Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalások során felmerülő egyes kérdések ellen. Ezek általában az egyes európai mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági szabályozások enyhítéséről vagy feloldásáról szóltak, az amerikai importőrök könnyebb piacra jutása érdekében. A szervezetek szerint azonban ezeket a meglévő korlátozásokat nem szabadna feladni egyetlen ilyen megállapodásért sem.

Sőt, azok megfelelő teljesítésének ellenőrzésére, a GMO-k állat- és növényvilágra gyakorolt hatásainak, valamint emberi egészségre jelentett kockázati tényezőségének a szabályokban előírt felmérésének fejlesztésére lenne szükség. Emellett az EU egyes GMO termékekkel kapcsolatos tájékoztatási jogszabályaiban felmerülő részletek tisztázása is elengedhetetlen az állampolgárok megfelelő információhoz jutásának érdekében.

(Bár azt is hozzá kell tennünk, a génmódosítás nem minden formája az ördögtől való, a szaknyelvben az egyszerű növénynemesítés folyamatát is így neveznénk. Ennek köszönhetően lett például pár száz év alatt egy diónyi gyümölcsből a ma ismert görögdinnye.

Azonban az agresszív, környezeti adottságokat és igényeket figyelmen kívül hagyó, monokultúrás termelésre optimalizált GMO növények gyorstempójú módosítása sok esetben mind a természetre, mind pedig az emberi egészségre ismeretlen hatásokkal lehet.)

Címlapkép: pxfuel.com